Z Los Angeles do Havířova, Petr Kanko měl před sebou hvězdnou kariéru. Za vše si můžu sám, hlásí

27. KVĚTNA 2013, 14:53

Adam Bagar

Měl před sebou skvělou hokejovou budoucnost a už v sedmnácti letech odešel do zámoří, kde se postupně vypracoval až k angažmá v Los Angeles. Ano, řeč je o bývalém reprezentantovi Petru Kankovi, který o možnost hvězdné kariéry přišel vlastními chybami. "Bylo to v mé hlavě," přiznává. Nyní působí v Havířově, se kterým v uplynulé sezoně vybojoval postup do první ligy.

Mládežnické časy prožil Petr Kanko v pražské Spartě, ale už ve svých sedmnácti letech odešel talentovaný rodák z Příbrami do zámoří. "Jsem asi trošku jiný než většina hráčů, ale šel jsem do zámoří jen čistě kvůli tomu, co mě celý život bavilo a stále baví. Nekoukal jsem vůbec na to, že by mi mohlo být třeba smutno," říká Kanko, který měl štěstí i na rodinu. "Starali se o mě tak, že jsem se cítil jako doma," vzpomíná dravé pravé křídlo.

V juniorské Ontario Hockey League pravidelně bodoval, za tři sezony v dresu Kitcheneru nasbíral 233 kanadských bodů a získal dokonce prestižní Memorial Cup. Postupně začal hrát také AHL a v sezoně 2005/2006 si vyzkoušel dokonce i slavnou NHL. Za Los Angeles tehdy sehrál deset utkání. "Na něco takového samozřejmě každý hokejista vzpomíná rád. Bylo to něco úplně jiného a dalo mi to nové zkušenosti," pochvaluje si.

Petr Kanko měl nakročeno ke skvělé hokejové kariéře, kromě bohaté zámořské štace ještě působil i v mládežnických reprezentačních výběrech, ale poté přišel zlom a postupně následoval kariérní pád, o kterém se mu jen těžko hovoří. "Něco se zlomilo, ale bylo to čistě jen v mé hlavě, takže si za vše, co se stalo, můžu sám," souká ze sebe. "Mrzí mě to, ale život jde dál," pokračuje osmadvacetiletý forvard Havířova.  

Do Slezska přišel teprve v průběhu sezony. Nejprve oblékal dres Frýdku-Místku a až poté přešel do nedalekého Havířova, který měl postupové ambice. "Když jsem šel do Havířova, nevěděl jsem vůbec, do čeho jdu," hlásí posila AZetu. "Sehráli jsme několik vyrovnaných zápasů, ale nakonec jsme to dotáhli až do baráže, kde jsme si splnili náš cíl postoupit do první ligy," sumíruje povedenou sezonu havířovského celku.

Ten bude v nové sezoně vstupovat do první ligy v roli nováčka, což je vždycky nepříjemné. "Věřím, že se nám nováčkovská daň vyhne. Hlavně nechceme udělat žádnou ostudu, musíme hrát ten hokej, který umíme," říká odhodlaně. Spolehnout se hokejisté Havířova budou moci zajisté na své skvělé fanoušky, kteří dokáží vytvořit pekelnou atmosféru. "Samozřejmě se budeme spoléhat i na diváky, kteří jsou naším šestým hráčem na ledě," pochvaluje si.

Po úspěšné postupové sezoně Petr Kanko ani na chvíli neváhal, že by AZet opustil. "Měl jsem jasno o tom, že chci v Havířově pokračovat. Vedení za mnou rovněž přišlo s nabídkou, takže jsem moc rád, že tady zůstávám," hovoří spokojeně. Na druhou stranu se nebrání tomu, že by ještě někdy v budoucnu třeba oblékl extraligový dres. "Samozřejmě mě to i láká, ale prozatím jsem maximálně spokojen tady v Havířově."

A jak to vypadá s havířovským kádrem na novou sezonu? "Všechno je téměř při starém, přibylo jen pár mladých kluků," hlásí Kanko, který už stihl také vyrazit si na dovolenou a odpočinout si od náročné sezony. "S přítelkyní jsme si vyjeli do lázní, takže to byla taková oddechová dovolená," prozrazuje na závěr Kanko, který v minulosti oblékal také dres extraligového Třince či Znojma hrajícího rakouskou EBEL ligu.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej