Věděl jsem, že musím přispět něcím navíc, přiznává po první finálové výhře gólman Komety Jiří Trvaj

23. DUBNA 2014, 10:30

Jan Vacek

V sedmém duelu semifinálové série proti Spartě naskočil do branky Komety za nepříznivého stavu 0:2, přesto mohl po utkání se svými spoluhráči slavit postup do finále. V něm dostal veterán Jiří Trvaj (na snímku) příležitost ve čtvrtém utkání a parádním výkonem podpořil první brněnský triumf v sérik. "Věděl jsem, že musím přispět něčím navíc," vykládal Trvaj po skončení úterního zápasu v rozhovoru s novináři.

Ještě před svým startem ve čtvrtém utkání série si Jiří Trvaj mohl v pondělí užívat hromového aplausu, kterým brněnští fanoušci slavili jeho nedávné čtyřicáté narozeniny. "Samozřejmě je to příjejmné. Nevím, jeslti to bylo ono, že se pozornost během finálového zápasu strhla na mě a celou střídačku. Ale divákům moc děkuju, byla to pro mě příjemná chvíle," konstatoval Jiří Trvaj.

O čtyřiadvacet hodin později už si ostřílený veterán nasadil masku a zamířil do branky. Kometa prohrávala v sérii 0:3 na zápasy, hlavní trenér Vladimír Kýhos nutně potřeboval něco změnit. Šachy v brněnské sestavy se projevily i v brankovišti, Trvaj dostal ve finále příležitost vůbec poprvé. "Stojíme nad propastí, takže to byl existenční zápas. Věděl jsem, že musím týmu přispět něčím navíc," prohlásil gólman Komety.

To se nakonec i stalo, Trvaj byl hlavní hvězdou svého týmu, který po výrazně zlepšeném výkonu přehrál Zlín 3:1 a v sérii si tak udržel naději na zvrat. "Znovu jsme dali první gól, tentokrát se nám ale podařilo přidat ještě jeden. Celý zápas jsme poctivě odmakali. Bez takové práce celého týmu v play off nelze zvítězit. Ukázalo nám to cestu, že by to mohlo jít," řekl Jiří Trvaj odhodlaně.

Ačkoli jeho kolega Marek Čiliak rozhodně nemohl za pondělní porážku, trenéři se rozhodli vsadit v klíčové bitvě na zkušeného veterána. A tenhle tah dokonale vyšel. "Nedá se říct, zda jsem čekal nebo nečekal, že půjdu do branky. Marek chytal v play off výborně, já jsem mu držel palce. Fandíme si, ať je v brance kdokoli," zdůraznil Trvaj, pro kterého však bylo v úterý lepší, že stál mezi třemi tyčemi. Čiliak totiž na střídačce po zásahu pukem utrpěl nepříjemné zranění v obličeji. "Viděl jsem to. Já ale na střídačce sedím o metr dál, takže by mě to netrefilo," glosoval zkušený brankář.

Kometa se po vydařené první třetině zaměřila na dobrou defenzivu, iniciativu v utkání tak převzali hráči Zlína. Hosté zásluhou kapitána Petra Čajánka dokázali snížit na rozdíl jediné branky, následně musel Trvaj řešit ošemetnou situaci, kdy vyjel za kotoučem, který zároveň dojížděl zlínský Kubiš. Brněnský brankář měl velké štěstí, že z toho nebyla druhá branka Ševců. "Věřil jsem, že nemůže dát nějakou silnou ránu, že tam stihnu doklouzat. Ten puk hodně zpomalil, stalo se to, že jsme si s naším obránce dávali přednost. Ale nezpanikařil jsem a dopadlo to dobře," pochvaloval si.

Nejtěžší chvíle duelu však prožíval Jiří Trvaj už v závěru první třetiny. "Zlín tam hrál dlouhou přesilovku pět na tři. Oslabení je proti Zlínu vždycky ta stěžejní část zápasu. Oni mají na úspěšných přesilovkách postavenou hru. Když se nám je podaří přežít, můžeme na tom stavět do dalšího průběhu zápasu," zdůraznil Trvaj, jenž zatím neví, zda naskočí i do pátečního duelu ve Zlíně. "Je to pravděpodobné, ale uvidíme, jak se rozhodne trenér," uzavřel.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej