V Kladně to žije, Rytíři jdou do boje! Sérii musíme vyrovnat. Chceme to za každou cenu, říká Eberle

13. BŘEZNA 2013, 15:45

Václav Jáchim

Prohráli první dva zápasy čtvrtfinále, ale dál jsou plni odhodlání. že by se kladenští Rytíři nechali rozhodit špatným vstupem do série - zapomeňte! Ve středočeském městě se na čtvrtek a pátek chystá velká odveta, hokejisté Kladna touží po jediném. "Sérii musíme vyrovnat, chceme to za každou cenu. Věříme, že doma uspějeme," nepochybuje Jan Eberle. Vynikající bruslař a bojovník se těší na velké mače, atmosféru play off prý vnímá i ve městě. "Na hokej se ptají i lidé, které to jinak moc nezajímá," dodává.

Hokejové Kladno po dlouhé době zase žije. A pořádně! "Čtvrtfinále se tu nehrálo pět nebo šest let, pro všechny je to velká událost. Člověk vyjde ze zimáku a uvědomí si, že jde o něco mimořádného. Doufám, že bude podruhé v sezoně vyprodáno a ža nás fanoušci poženou. Mohu slíbit, že my na ledě necháme všechno," hlásí odhodlaně.

Kladenští hokejisté si do čtvrtfinále probili cestu náročnými duely s Pardubicemi. Středočeši zvládli předkolo právě díky utkáním na vlastním ledě. "Ani jednou jsme neprohráli, co jsem se díval, dobrou bilanci jsme měli i předtím. Věříme, že to teď bude pokračovat," přeje si.

Nevzdat se a neustoupit! To je heslo Rytířů pro nejbližší bitvy. "Naše touha je veliká. Se Slavií sice na zápasy prohráváme, ale chceme vyrovnat. První utkání se nám nepovedlo, to druhé už bylo lepší. Sice jsme také neuspěli, Slavia si vytvořila o něco víc šancí. Ovšem my je měli také a je jen škoda, že jsme nějakou nevyužili. Jinak to podle mého bylo vyrovnané," vrací se ještě k minulým soubojům.

Na ledě O2 arény nejsou Rytíři doma, naopak v ČEZ Stadionu, jak se teď jmenuje stánek pamatující krásné časy slavné Poldi, žene Středočechy vpřed parádní publikum, na dnešní poměry syrová kulisa i nepopsatelný duch kladenského hokeje. "Někteří soupeři tvrdí, že k nám neradi jezdí. Měli bychom toho využít," usmívá se Eberle. Před několika dny se v lehce specifickém prostředí usmažili Východočeši, teď nečeká snadný úkol na slávisty.

Kladenští bojovníci se ve své váoečné linii mění v partu pitbulů, kteří jdou do protivníka na hranici únosnosti. "Slavia v Praze těžila z toho, že její styl je trošku uzpůsoben menším rozměrům hřiště. U nás je kluziště o něco větší," zmiňuje. Hlavní trasa k úspěchu ale v případě Rytířů povede přes jejich vlastní výkon. "Musíme se víc tlačit do brány, být důrazní a hlavně potřebujeme dávat góly," připomíná.

Svěřenci trenérů Vojty, Kopeckého a Tatíčka měli v uplynulých dnech dost náročný program, dva volné dny před třetím a čtvrtým čtvrtfinále proto uvítali. Jan Eberle ale hokej z hlavy nepustil. "Odpočinuli jsme si, proběhla regenerace a samozřejmě trénink. Když jsem byl v úterý večer doma, pustil jsem si play off. Ne, že bych bez hokeje nemohl být, ale zajímala mě série mezi Spartou a Třincem," vykládá.

Pohoda u obrazovky mohla být svým způsobem i inspirací. Zápasy play off jsou úplně o něčem jiném než mnohé ze základní části. "Bavil jsem se o tom i s tátou. Shodli jsme se, že utkání hodně připomínají ta, která se hrají v Kanadě," reaguje bývalý útočník amerického Seattlu, kde hrál dva roky juniorskou Western Hockey League, právě za Atlantikem získal hodně cenných zkušeností pro kontaktní a fyzicky národný hokej.

Janův tatínek Milan patřil před lety k úspěšným kladenským hokejistům, za tehdejší Poldi odmakal spoustu podobně vypjatých bitev. "Táta sleduje zápasy většinou na internetu, má tam kolikrát lepší přehled než v hledištiu. Samoztřejmě se o utkáních i mém hokeji pořád bavíme. Hodnotíme to a rozebíráme," přidává. V play off se hraje se stoprocentním nasazením. "Je to o síle a bojovnosti. První dva zápasy jsme nezvládli, teď musíme za každou cenu vyhrát i díky našim tradičním zbraním," uzavírá.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej