Už jako malí kluci jsme si přáli titul, říká zlínský brankář Kašík. Emotivní rozhovor nechce vidět

7. KVĚTNA 2014, 13:49

Adam Bagar

Nejen sparťanský kanonýr Petr Ton, ale i zlínský gólman Libor Kašík (na snímku) se při devatenáctém ročníku vyhlašování Hokejisty sezony objevil na pódiu hned třikrát. Kromě Masarykova poháru, který společně přebíral s hlavním trenérem Rostislavem Vlachem, si odnesl ocenění pro nováčka roku a nejlepšího brankáře Tipsport extraligy. To vše v pouhých dvaadvaceti letech! „Vynikající, krásná a královská sezona,“ hodnotí nadšeně svůj mimořádně úspěšný premiérový ročník v nejvyšší soutěži.

Libor Kašík ale musel o své místo ve zlínské sestavě tvrdě bojovat. „Zpočátku to bylo dost těžké. Začal jsem pravidelně chytat až od poloviny sezony.“ Ostatně v základní části odchytal pouze čtyřiadvacet klání. Ve druhé polovině uplynulého ročníku ale jasně dokazoval, že mu post jedničky, na který se postupně vypracoval, patřil naprosto zaslouženě. Těžké chvíle ale přišly i v průběhu vyřazovacích bojů.

Ve čtvrté čtvrtfinálové bitvě na ledě Mountfieldu inkasoval pět branek a následující čtyři duely sledoval zápasy svého týmu pouze ze střídačky. „Člověk musí pořád věřit. Ať jsem jednička, dvojka, nebo trojka, tak pořád trénuji naplno a dávám do toho sto procent,“ hlásí dvaadvacetiletý gólman, který se po druhém semifinále vrátil do branky a patřil k největším ozdobám mistrovského celku PSG.

„Nakonec to byla taková vynikající, krásná a královská sezona, prostě super,“ libuje si Libor Kašík, jehož statistiky zdobila vynikající čísla. A jelikož má stále jen ty nejvyšší cíle, další metou je určitě reprezentace. „Trošku jsem doufal, jestli by mi trenér Růžička nezavolal, ale to byla asi blbost, protože už měl gólmany vyřešené. Ale pokud přijde nabídka v dalších sezonách, okamžitě po ní sáhnu,“ říká.

Zatímco jeho spoluhráči Antonín Honejsek a Petr Zámorský mají namířenou do finského Espoo, Libor Kašík zatím zahraniční angažmá nechystá. „Odchytal jsem tady jen jednu extraligovou sezonu, měl bych se nejprve trošku vychytat,“ uvědomuje si nejlepší brankář uplynulého ročníku. „Vůbec jsem nevěřil, že bych v konkurenci skvělých gólmanů v extralize mohl tuto cenu převzít,“ prozrazuje.

Mladých talentovaných brankářů je v českém hokeji stále dostatek, kromě zlínského Libora Kašíka prokazovali výbornou formu i plzeňský Matěj Machovský, hradecký Pavel Kantor či litvínovský Pavel Francouz, který dokonce míří na šampionát do Minsku. „Asi jsme dobrá brankářská škola a je to tady dobře zorganizované. Od malička se všichni známe a snažíme se být lepší než ten druhý,“ hledá možné příčiny.

I díky jeho výkonům nakonec hrál Zlín podruhé za sebou finále a po deseti letech mohl slavit další mistrovský titul. V kádru trenéra Rostislava Vlacha přitom najdeme především mladé hokejisty. „Jde hlavně o to, že jsme hráli týmově. Bylo tam strašně moc hráčů, kteří pochází ze Zlína a už jako malí kluci jsme si tady přáli jednou zvednout titul nad hlavu. A teď se to podařilo!“ prozrazuje spokojený Libor Kašík.

Po finálové sérii s brněnskou Kometou se stal velkým hitem internetu, když bezprostředně po utkání zprostředkoval pro Českou televizi hodně emotivní rozhovor. „Pouštěl jsem si to asi třikrát a už to nikdy nechci vidět,“ usmívá se. Každopádně vtipného záběru, v němž dokonce hovořil o zastřelení se a konci kariéry, se jen tak nezbaví. „Všude, kam přijdu, tak se k tomu někdo vrací,“ prozrazuje na závěr.

Emotivní rozhovor Libora Kašíka:

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej