Tomáš Klimenta v play off skóruje jen do prázdné branky. Je mi až trapné se pak radovat, přiznává

13. BŘEZNA 2014, 11:47

Adam Bagar

Hokejisté Mladé Boleslavi zatím výborně zvládají úlohu favorita, když v semifinálové sérii s Třebíčí ovládli obě domácí střetnutí a k postupu do baráže jim schází udělat pouhé dva kroky. Jedním z tahounů bruslařského klubu je Tomáš Klimenta, jenž v základní části ovládl týmové bodování a ačkoliv už v play off nasbíral úctyhodných 13 bodů, na první klasickou trefu stále čeká. Na kontě má pouhé dva góly, o něž se postaral při soupeřově hře bez brankáře. „Momentálně normální gól asi jen tak nedám, takže i za to jsem rád,“ hlásí s úsměvem.

Do semifinálové série s Třebíčí vstoupila Mladá Boleslav tím nejlepším možným způsobem, když na svém ledě dotáhla do vítězného konce oba duely a před odvetami na Vysočině si vytvořila pohodlný náskok. „Přesně tak jsme chtěli začít, ale nebyly to vůbec jednoduché zápasy, s čímž jsme počítali. Jsme moc rádi, že do Třebíče pojedeme za stavu 2:0,“ pokyvuje spokojeně Tomáš Klimenta.

Bruslařský klub přesto musel řešit vcelku krizový moment, ve druhé bitvě totiž velmi brzy ztrácel dvě branky. „Nevím, co se stalo, že jsme měli tak špatný začátek. Přitom jsme si říkali, že začneme líp než při prvním utkání, ale už po osmi minutách jsme prohrávali 0:2,“ kroutí hlavou devětadvacetiletý útočník. „Zůstali jsme v klidu, pořád jsme věřili, že vyhrajeme. Měl jsme i takové tušení,“ doplňuje.

Třebíč přijela do středních Čech s ryze defenzivní taktikou a dostat se přes pětičlennou obrannou hráz byl pro domácí mnohdy těžký oříšek. „V podstatě jen čekají na naše chyby a snaží se je potrestat. Moc toho nevytvoří, ale výborně brání,“ popisuje nepříjemnou hru semifinálového soupeře. „Ale určitě nás to nepřekvapilo, měli jsme je trošku zmapované a čekali jsme to,“ přiznává Tomáš Klimenta.

Série se už v pátek přesune do tradičně bouřlivého třebíčského prostředí, kde se dá očekávat už podstatně větší aktivita svěřenců trenéra Kamila Pokorného. „Sám jsem docela zvědavý, jestli budou stále jen čekat. Osobně si nemyslím, že po nás úplně půjdou, budou hrát nejspíš podobně jako venku,“ myslí si jeden z tahounů boleslavského týmu. „Pokud se nemýlím, tak letos hrají líp venku než doma,“ připomíná.

Už v základní části Tomáš Klimenta táhl Mladou Boleslav za suverénním prvním místem, na konto si připsal 59 bodů a stal se nejproduktivnějším hráčem prvoligové útočné mašiny. I v play off na jeho konto naskakují body v závratném tempu, sbírá však převážně asistence. „V play off rozhodují přesilovky a chodím v nich na modrou čáru jako druhý obránce. Snažím se to tam klukům dávat,“ objasňuje.

Na kontě sice má i dvě trefy do černého, obě však zaznamenal kuriózně při soupeřově hře bez brankáře. „Je mi až trošku trapné se z těch gólů do prázdné branky radovat, stalo se mi to dvakrát za sebou. Už se na mě dívají trošku divně, jestli v tom něco není, ale je to čistě náhoda. I takové branky jsou však pro mě dobré, protože momentálně gól asi jen tak nedám.“ Štěstěna se k němu zkrátka otočila zády.

Jinak si ale v Mladé Boleslavi rozhodně nemůže na nic stěžovat. „V extralize jsem nikdy neodehrál tolik minut jako letos. Pro mě je lepší být v první lize, než hrát v nejvyšší soutěži třetí, nebo čtvrtou formaci. Jsem tady rád, cítím se výborně a mám sebevědomí,“ vypráví spokojeně. Každý hokejista navíc velmi rád vyhrává a z tohoto pohledu je Mladá Boleslav tou nejlepší štací. Už 48 výher je jasným důkazem.

„Samozřejmě to byl jeden z faktorů, když jsem se rozhodoval, kam po sezoně jít. Je určitě lepší celou sezonu vyhrávat. Navíc tady byla od začátku vidina toho, že se pokusíme zabojovat o extraligu. Tým na to rozhodně máme,“ říká s naprostou odhodlaností. Na druhou stranu se od favorita očekávají samá vítězství a v tomto ohledu není kádr trenéra Františka Výborného v úplně lehké pozici.

„Je to opravdu hrozně moc náročné. Když celou sezonu vyhráváte, tak jsou všichni spokojení, ale pak přijdou dvě porážky a všichni se ptají, co se děje. V tomto je to těžké, i v play off jednou zaváháte a už se řeší, jestli vůbec postoupíte, nebo ne. Jak vyhrajete čtyřikrát, tak je všechno v pořádku. Zvládnout všech 52 utkání prostě nejde, v tomto ohledu je to možná těžší než extraligová sezona,“ přemýšlí.

K postupu do vytoužené baráže schází bruslařům udělat poslední dva kroky. V případě očekávaného vítězství nad Třebíčí by se mimo jiné utkali i s Chomutovem a Kladnem. „Jsou to očekávaní soupeři a asi i nejhratelnější. Pokud budeme chtít postoupit, budeme je muset porazit. Podle mě bude baráž extrémně vyrovnaná a každý zápas bude padesát na padesát, rozhodnou maličkosti,“ říká na závěr.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej