Snad už to bude jen lepší a lepší, doufá po ukončení černé brněnské série Jakub Svoboda

5. LEDNA 2013, 6:00

Pavel Kuba

Před zápasem s Vítkovicemi měla brněnská Kometa za sebou sérii pěti proher v řadě, v posledním zápase starého roku navíc utržila nepříjemný debakl 7:0 na ledě Karlových Varů. Do roku nového však Brňané vstoupili pravou nohou a v prvním zápase svoji sérii utnuli, když po samostatných nájezdech zdolali Ostravany. Gólem na 2:1 a jediným proměněným trestným střílením se v zápase ukázal Jakub Svoboda (na snímku), který tak ukončil své dlouhé čekání na branku, naposled střílel brněnský talent přesně do černého 2. listopadu ve Zlíně.

Ulevilo se tak nejenom jemu, ale i celému týmu. „Vyhráli jsme. Jestli za dva nebo za tři body není až tolik důležité. To hlavní je, že jsme to zvládli,“ podotýká teprve třiadvacetiletý Jakub Svoboda. Přesto nechybělo málo a Kometa mohla slavit tříbodové vítězství. Po rozdílové brance právě Svobody přišlo vítkovické vyrovnání v závěrečném přesilovkovém tlaku podpořeném hrou bez brankáře. „Dvě minuty před koncem zápasu by nám neměl soupeř ujet dva na jednoho, v téhle situaci to naštěstí zachránil ještě Tomáš Divíšek faulem. V oslabení jsme však inkasovali vyrovnávací branku, mrzí nás to,“ dodává tišším hlasem rodák z Přerova.

Na branku čekal od začátku listopadu, tedy více než dva měsíce, i proto si svůj úspěšný průnik po levém křídle a následné zavěšení pod břevno Šindelářovy brány naplno užil. „Gól mi určitě přidal hodně na sebevědomí,“ potvrzuje Svoboda, který byl zvolen jako první penaltový exekutor v závěrečném rozstřelu. A jako jediný také uspěl.

„Jsem s trenérem domluvený, že většinou jezdím první. Podíval se na mě a já kývnul, že pojedu, věřil jsem si. Před nájezdem jsem si navíc všiml, že soupeř vystřídal gólmany. Málek celý zápas seděl a mrznul na střídačce, nebyl ještě pořádně v tempu. Kličku jsem měl trochu vyzkoušenou, věděl jsem, že chci udělat přesně tohle,“ prozrazuje ofenzivní klenot brněnské Komety, který již nakouknul i do seniorského národního týmu.

Po úvodním brněnském tlaku, který byl podtrhnut gólem Jana Hrušky ve druhé minutě, se však dlouhou dobu nedařilo Brňanům přidat další přesný zásah, byť šancí měli nespočet. Nervozita se však nedostavovala. „Bylo jen otázkou času, kdy druhý gól přidáme, příležitostí jsme měli spousty. Když jsme ho vstřelili, měli jsme aspoň trochu jistotu, že když nám dají v závěru gól, bude alespoň remíza a neodejdeme s prázdnou,“ připomíná Jakub Svoboda znovu svoji gólovou akci z osmačtyřicáté minuty.

Celý brněnský tým doufá, že páteční výhra pro ně bude odrazovým můstkem k lepším zítřkům, Jakub Svoboda byl s předváděnou hrou docela spokojený. „Neodehráli jsme vůbec špatný zápas, měli jsme spoustu šancí, bohužel se nám je nedařilo proměňovat. Hráli jsme také poctivěji dozadu, soupeř nám často neujížděl do přečíslení. Můžeme být prozatím spokojení,“ hodnotí nejproduktivnější Brňan, který se může pyšnit čtyřiatřiceti kanadskými body.

Svoboda se na závěr vrátil ještě k rychlému brněnskému nástupu a gólu Jana Hrušky po čtyřiasedmdesáti vteřinách hry. „Ta branka nás nakopla, hlavně jsme si po nepovedeném zápase ve Varech dokázali, že góly střílet umíme,“ líčí brněnský talent. „Trochu nás po tom rychlém startu napadlo, že by to mohla být pěkná kanonáda, šancí jsme na to měli požehnaně. Hlavně jsme ale rádi, že jsme konečně vyhráli, o výsledek zas až tolik nejde,“ uzavírá Jakub Svoboda.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej