Skvělá premiéra juniora Marka Růžičky, s číslem 27 pokračuje v Třinci ve stopách kanonýra Martina

7. SRPNA 2013, 14:27

Adam Bagar

Když se v úterním přípravném utkání Třince objevilo na listině střelců hned dvakrát jméno Růžička, fanoušci mylně věřili v návrat kanonýra Martina. Ve Slezsku se totiž rodí další talent stejného jména, teprve osmnáctiletý junior Marek Růžička (na snímku). Ten byl při premiérovém startu v prvním mužstvu k nezastavení a nechybělo mnoho, aby se dočkal hattricku. To vše navíc stylově v dresu s číslem 27. "Chci být stejně produktivní jako on," říká odhodlaně v rozhovoru pro hokej.cz.

Ještě na konci uplynulé sezony Marek Růžička bojoval s třineckými staršími dorostenci o mistrovský titul, který nakonec získaly rozjeté Karlovy Vary a na Oceláře zbyl stříbrný stupínek. Nyní už talentovaný junior válí v seniorském výběru, kde dostal v úterý šanci zahrát si proti slovenským extraligovým Košicím. A chytnul ji skutečně pořádně za pačesy, když patřil k nejlepším hráčům na ledě.

„Byl to určitě dobrý pocit zahrát si premiérově za chlapy,“ říká mladý forvard, který si na konto připsal tři kanadské body. Hned v úvodu utkání připravil úvodní trefu pro Ižackého a v následujících dvou částech se dokonce dvakrát zapsal mezi střelce, když v předbrankovém prostoru dorážel puky za bezmocného Hyláka. „Musím přiznat, že v tom bylo i hodně štěstí,“ hlásí poněkud skromně.

Nechybělo mnoho a Růžička se mohl v jedné z domácích přesilovek dokonce dočkat hattricku. „Gólman ležel, puk mi přeskočil hokejku, takže jsem to netrefil ideálně a poslal jej pouze do lapačky,“ popisuje moment, který nastal přibližně osm minut před závěrečnou sirénou. Přesto byl za hrdinu úterního večera. „Je to jen přátelské utkání a je v podstatě jedno, kdo dá góly. Hlavně, že se vyhrálo,“ pokračuje.

Po Martinu Růžičkovi tak roste ve Slezsku další talent stejného jména, který měl na sobě symbolicky dokonce číslo 27. „Přidělil mi ho kustod,“ zdůrazňuje. „Nějaké srandičky samozřejmě proběhly, ale řekl bych, že číslem to nebude,“ doplňuje s úsměvem mladík, který často čelí dotazu, zda má něco se známějším kanonýrem společného. „Všem musím odpovídat, že jde jen o shodu jmen,“ ujasňuje.

Martin Růžička v uplynulé sezoně nasbíral v dresu Ocelářů úctyhodných třiaosmdesát bodů a nastřílel čtyřicet branek, čehož by rád v budoucnu dosáhl i jeho jmenovec. „Kdo by taky nechtěl, toužím být stejně produktivní jako on, ale jako vzor jej příliš neberu,“ překvapuje teprve osmnáctiletý junior. „Hraje úplně jiný styl hokeje než já a není zkrátka typem hráče, na kterého bych se nějak zaměřoval,“ přiznává.

Už ve čtvrtek čeká svěřence trenéra Jiřího Kalouse s Košicemi odvetné utkání a Marek Růžička by měl být opět v akci. „Trenér chce zkoušet mladé hráče, takže snad nastoupím i ve čtvrtek,“ potvrzuje. Zatímco v soutěži by se mu tři body, respektive dva góly, pořádně prodražily, v přípravě možná nebude muset ani hluboko do kapsy sáhnout. „Pravděpodobně ani nic nebude, až při mistráku to bude drahé,“ culí se.

Každopádně se trenérům uvedl skvěle a pokud hodlá v tomto duchu pokračovat, má velkou šanci zabojovat o místo v kádru Ocelářů. „Existuje pravidlo o povinnosti zařazování mladších hráčů do sestavy, tak snad šanci dostanu,“ věří Růžička, který poodkryl i své cíle. „Tuto sezonu se chci dostat do A-týmu a pak se uvidí, co bude dál. Hrát někde v zahraničí je asi snem každého hokejisty,“ uzavírá.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej