Reprezentace byla skvělá zkušenost, libuje si Vojtěch Mozík. Z kempu Rangers ho vyhnal hurikán

11. ČERVENCE 2014, 10:20

Václav Jáchim

Na jaře 2013 slavil s Plzní mistrovský titul, za dalších dvanáct měsíců pro změnu poprvé nakoukl do dospělé reprezentace. Vojtěch Mozík stoupá trpělivě vzhůru, nikam se bezhlavě nežene, ale stále se chce zlepšovat. Národní tým byl pro něj odměnou za extraligové výkony i velkým povzbuzením do budoucna. "Reprezentace pro mě znamenala jednoznačně zkušenost. Jsem rád, že mě pan Růžička pozval. Zůstal jsem až do mistrovství světa, čehož si cením," připomíná.

Mezi mantinely nejvyšší soutěže udivuje defenzivní prací, ale i podporu útoku, střelbou a konstruktivním myšlením. Podobných praváků v tuzemských končinách moc nenajdete, odchovanec Mladé Boleslavi je navíc hodně zarputilý. "Pobyt v nároďáku mi dodal sebevědomí. Když trénujete a hrajete pod takovými trenéry, jako jsou Vladimír Růžička nebo Jaroslav Špaček, člověk do toho dá ještě víc.Bbyli to skvělí hráči, mají respekt. Snažil jsem se všechno dělat naplno," popisuje.

Tvrdí, že nejtvrdším testem byly Švédské hry ve Stockholmu. "Předtím jsme hráli Euro Hockey Challenge proti Dánům a Norům, zápasy Euro Hockey Tour ovšem měly vyšší kvalitu. Rozdíl byl znát. Nastoupil jsem proti hráčům jako Ovečkin, na téhle úrovni je to hodně o zkušenostech," říká. Pevně doufá, že kontakt s reprezentací neztratí ani během nové sezony. "Dostal jsem pozvánku ne letní kemp, bylo by super, kdybychom mohl jet i na nějaký turnaj. Jenže záleží jen na mých výkonech. Do nároďáku mě nikdo nevezme jen proto, že jsem tam na jaře byl. Musím dál makat. Udělám pro to všechno," slibuje.

Podle svých slov teď myslí především na Plzeň. "Chci se soustředit na práci v klubu. Máme trošku jiný tým, skončil Martin Straka, odešli někteří další hráči. Pár zkušených přišlo, ale celkově je sestava spíš mladší. Věřím, že se bude dařit, musíme na tom ještě zapracovat, až půjdeme na led," hlásí. Západočeši si nyní dávají dovolenou, brusle nazují po 20. červenci. "Už se nemůžu dočkat. Mám to asi jako většina dalších kluků: po sezoně volno přivítám, za pár dní už bych zase nejraději hrál," usmívá se.

Minulý ročník měl vzhledem ke startům v reprezentaci delší, do přípravy Plzně se Mozík zapojil později. "Po návratu ze Švédských her jsme s přítelkyní odjeli na Kapverdské ostrovy, výborně jsem si odpočinul. Pak jsem se zase pustil do trénování." První červencové dny strávil podobně jako před rokem v kempu nováčků New York Rangers. Šikovný obránce nemá s Jezdci smlouvu, pozvali ho jako volného hráče.

"Byl jsem tam od neděle do pátku, s Petrem Zámorským jsme se vraceli o něco dřív, protože v New Yorku hrozil hurikán," zmiňuje, že přírodní živel zkrátil pobyt u finalisty Stanley Cupu. "Kemp byl podobný jako před rokem, pro mě další dobrá zkušenost. Loni jsem absolvoval mítinky, trenéři mi říkali, co mám zlepšit. Jak trénovat. Teď tam byl znát posun. Také bylo příjemnější, že jsme se sešli tři Češi. Petra Zámorského jsem znal z dřívějška, také Richard Nejezchleb je fajn kluk. Byli jsme hodně pohromadě."

Hvězdy týmu samozřejmě chyběly, nikoli však trenéři. "Byl s námi hlavní kouč Alan Vigneault i jeho asistenti, tréninky sledovali lidé z klubu včetně hlavního skauta Gordieho Clarka," povídá. Petr Zámorský po návratu přiznal, že ho překvapila reakce některých spoluhráčů. Evropanům dávali místní pocítit, že jim tak trochu berou místa. "Někdo byl v pohodě, někdo s tím měl problém. Jak říkal Petr. Ale to se musí brát, konkurence je veliká. Vždyť nás tam bylo asi čtyřicet."

Druhá účast na kempu Jezdců by mohla signalizovat, že Mozík může výhledově napodobit Zámorského, třeba za rok s klubem také podepíše smlouvu. "Tohle teď neřeším. Uvidíme. Jak jsem řekl, prioritou je pro nyní Plzeň," reaguje. Už se nemůže dočkat, až vypukne nový ročník. Pro Vojtěcha bude důležitý a jednou skutečností také nový. Na podzim si poprvé zahraje proti klubu, kde vyrůstal. "Mladou Boleslavi jsem pořád sledoval a týmu přál, ať to v baráži zvládne. Když byl čas, zašel jsem se i podívat na zápasy. Až tam přijedu, bude to pikantní zápas," potvrzuje závěrem.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej