Pojede Červenka na Karjalu? Hrál bych, ale musím být zdravý, říká. Rozhodnutí ještě nepadlo

4. LISTOPADU 2013, 18:21

Václav Jáchim

Na pondělní odpoledne měl český národní tým stanoven sraz v pražské Tipsport aréně, Roman Červenka dorazil jako jeden z prvních - jenže zatím bez výstroje! Hvězda ruského Petrohradu se domů vrátila se zraněním, zatím není jasné, nakolik vážný problém mistra světa 2010 trápí. "Myslel jsem si, že to je natažený stehenní sval, podle doktorů to ale mám od zad. Každopádně mě bolí noha, v posledním utkání jsem to hodně cítil. Nemohl jsem se protáhnout," konstatuje.

Trenér Hadamczik původně předpokládal, že Červenku zařadí do formace k Nedorostovi s Vondrkou. Útočník Slovan Bratislava ale hrál KHL navzdory bolesti třísel a potřebuje se doléčit, teď je s velkým otazníkem i Červenka. "Informaci o jeho problémech jsme měli už v neděli, v pondělí dopoledne byl Roman na magnetické rezonanci a teď se mu věnuje fyzioterapeut," řekl Hadamczik před pondělním odpoledním tréninkem.

Někdejší hráč Calgary se do péče Michala Truc se svěřil v době, kdy se šli spoluhráči rozcvičit do posilovny, z kabiny odcházel po víc než hodině. "Zatím se nic nerozhodlo, v úterý jdou znovu k fyzioterapeutovi, pak uvidíme, jak to bude vypadat. Je možné, že to bude lepší, ale třeba taky ne. V tuhle chvíli nedokážu říci," konstatuje.

Už jen při pohledu, jak kráčí útrobami Tipsport arény, bylo patrné, že něco není v pořádku. "Mám to zřejmě od zad, bolí mě noha. Nechám to na doktorech, věnovali se mi. Je super, že mám kolem sebe odborníky. Věřím, že mi pomohou. Jen je těžké odhadnout, co bude," říká. přiznává, že potíže vnímal už v posledním utkání KHL před reprezentační pauzou.

"Cítil jsem to, nemohl jsem se protáhnout. Nelepší se to, že by byl za dva dny znát nějaký pokrok, to vůbec," popisuje. Po příletu z Petrohradu odpočíval Červenka doma. "Bral jsem to jako natažený sval, ale půjde o jiný problém. Nevím, kdy přesně to vzniklo. Jeden moment si nevybavím," pátrá pamětí.

Nejprve ho napadlo, že nepůjde o vážnější komplikaci. "Chtěl jsem s tím hrát, jenže to pořád bolelo." Tahle věta platí i směrem ke druhému podniku Euro Hockey Tour. Bude Červenka národnímu týmu k dispozici? Nebo nebude? Chtěl bych hrát, ale jen když budu zdravý. Kdo není stoprocentně fit, není mužstvu nic platný. Já pevně doufám, že to bude dobré. Ale odhadnout vývoj neumím."

V Petrohradu vědí, že jejich útočné eso není v pohodě. Nechtěli představitelé klubu, aby se raději v klidu doléčil a nepokoušel osud startem v reprezentaci? "Ne, nikdo na mě netlačil. Dohrál jsem poslední zápas, tak to neřešili," konstatuje. Finský podnik měl být pro Červenku předposlední možnost, jak zabojovat o olympijskou nominaci. Hrál už ve Vancouveru, do Soči jednoznačně chce.

Teď je však jeho účast v Gävle a Helsinkách velmi nejistá. "Nejde hrát, když nejste na sto procent, v takovém případě nemáte na ledě co dělat. Nemá to cenu!" opakuje. Na druhou stranu - kdyby trable přišly v prosinci, mohla by být ohrožena samotná účast na olympijských hrách. I v případě zařazení do nominace. "Času je dost, ale i kdyby byl teď prosinec, bylo by to stále stejné. V úterý si mě vezmou fyzioterapeut s doktorem a budeme pokračovat. Pak se uvidí," uzavírá.

Trenér Hadamczik naznačil, že kdyby Červenka ze zdravotních důvodů nemohl, nominuje Martina Adamského z Třince. Vyhlášeného bojovníka chtěl už do původního výběru, jenže Adamský byl před několika dny na marodce. "Pak se ale vrátil  a ve dvou zápasech hrál velmi dobře," dodává Hadamczik. Adamského další reprezentační šance teď záleží na zdravotním stavu Červenky.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej