Petr Ton stále čeká, jeho prioritou je dál zahraničí. Musím být trpělivý, ubližuje mi věk, přiznává

25. ČERVNA 2014, 11:47

Adam Bagar

Nad dalším působištěm velezkušeného útočníka Petra Tona (na snímku) se nadále vznáší obrovský otazník. Nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku nejvyšší tuzemské soutěže upřednostňuje zahraničí, kde o něj kluby nejeví takový zájem, jak by si asi přál. Bývalý hráč pražské Sparty ale zůstává trpělivý a věří, že nabídka z Finska, Švýcarska či Německa ještě přijde. V opačném případě se ale o svou hokejovou budoucnost bát nemusí, o Tona projevila zájem hned šestice extraligových klubů. "Mám velkou chuť a vím, že mám pořád co dát," věří zkušený kanonýr v rozhovoru pro hokej.cz.

Původně se zdálo, že Petr Ton zakončí svou bohatou kariéru v dresu Sparty. Jeho kroky ale nakonec musí směřovat jinam. Vedení pražského klubu se překvapivě rozhodlo s velkou ofenzivní oporou neprodloužit smlouvu. "Upřímně pořád cítím určité zklamání. Asi není dne, kdy bych si na něco nevzpomněl a nepřemýšlel nad tím. Ale to je normální, mrzí mě to," přiznává po jedenáctiletém působení v naší metropoli.

V těchto dnech se pečlivě připravuje na novou sezonu, jenže stále neví to nejpodstatnější. Jméno svého nového zaměstnavatele. Ve čtyřiceti letech totiž rozhodně netouží pověsit brusle na hřebík, obzvláště po tak skvělé sezoně. "Vždycky už na letní přípravě poznám, jak mám stále velkou chuť hrát. Trénuji individuálně, ale mám motivaci a ženou mě cíle. Nedělá mi tak vůbec problém ráno v osm vstanout a dřít," líčí.

Prioritou Petra Tona zůstává nadále zahraniční angažmá, jenže možná právě jeho vysoký věk kluby odrazuje. "Venku se na to hodně dívají. Vrací se tam v podstatě jen domácí hráči. Myslím, že bych byl nejstarším cizincem, co hraje nejvyšší soutěž. Nevybavuji si, že by do Švýcarska, Německa nebo Finska přišel nějaký cizinec čtyřicátník. Ubližuje mi to, ale budu trpělivý a vydržím," zdůrazňuje odhodlaně známý kanonýr.

"Není to jednoduché, být manažerem klubu, tak asi jednám stejně. Českou ligu navíc v zahraničí tolik nesledují a spíše hledají mladší talentované kluky," pokračuje Ton, který předpokládal trošku příznivější průběh jednání. "Čekal jsem, že bych mohl mít třeba už začátkem června jasno. Jenže třeba švýcarské a německé kluby ještě stále čekají na Kanaďany, takže musím být trpělivý a vydržet až do července," hlásí.

Jednou z variant byla i Jyväskylä, ale zájem finské strany poněkud vychladl. "Domlouvali jsme se na půlroční smlouvě, jejich prioritou je ale centr. Je to jeden z klubů, kde jsem už v minulosti působil a rád bych se tam vrátil," přiznává stále ještě čtyřicetiletý útočník, o nějž projevila zájem hned šestice klubů naší nejvyšší soutěže - Olomouc, Plzeň, Liberec, Hradec Králové, Mladá Boleslav a Brno. Ani tomu by se nebránil.

"Kometa má zájem, velké ambice a chce se dostat na vrchol, navíc za poslední tři sezony hrála dvakrát finále. Takže si to dovedu představit," pokyvuje Ton, který by se nepochopení ze strany fanoušků nebál. Přece jen mezi Kometou a Spartou, respektive Brnem a Prahou panuje jistá nevraživost. "Myslím, že většina lidí by to pochopila. Ve světě sportu je to naprosto normální," pokračuje odchovanec kladenského hokeje.

"Mateřské Kladno bohužel sestoupilo do první ligy a já chci hrát nejvyšší soutěž. Vím, kam bych chtěl v extralize nejraději jít, bavili jsme se o tom i s rodinou, ale nebudu to říkat do médií," hlásí tajuplně čtyřicetiletý hokejista, který pravděpodobně asi ještě pár dní či týdnů nebude mít zrovna klidné spaní. Ten, kdo nakonec Petra Tona získá, bude mít v kádru úspěšný stroj na góly, vždyť loni jich nasázel rovných čtyřicet!

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej