Osm a dost! Už bylo na čase, odfoukává gólman Jiří Trvaj po zlomení černé brněnské série

14. ÚNORA 2013, 9:20

Pavel Kuba

Bylo to přesně před měsícem, kdy se brněnská Kometa mohla radovat z výhry v extraligovém zápase. Stejný pocit zažili modrobílí až ve středečním duelu s Plzní, kdy ukončili osmizápasové čekání na výhru. Brněnské publikum si na první branku utkání muselo počkat až do druhé poloviny zápasu, kdy poprvé překonal soupeřova gólmana brněnský Tomáš Svoboda. Po šedesáti minutách hry však bylo skóre nerozhodnuté 2:2 a na řadu musely přijít dokonce samostatné nájezdy.

V nich opanoval obzvláště brněnský brankář Jiří Trvaj (na snímku), který ze tří plzeňských pokusů nepustil jediný za svá záda. To na druhé straně překonal plzeňského Mazance jen Svoboda, na bonusový bod to Kometě ale přesto stačilo. Trvaj se po dlouhé době stal hrdinou duelu, ke třem vychytaným penaltám je třeba přičíst ještě osmatřicet přesných zákroků brněnského fantoma.

Ten si v utkání se Škodovkou rozhodně nemohl stěžovat na malé množství práce, zvláště v některých pasážích hry byl doslova v ohni střel. „Těch střel bylo doopravdy hodně, jsem od těch puků celý otlučený. To je však dobře. Značí to, že mě puk trefil, že jsem něco chytil a že jsme vyhráli,“ popisuje jednoduchý sled okolností osmatřicetiletý brankář.

Oproti Indiánům šlo Kometě v duelu poměrně o hodně. Před utkáním byl jejich náskok na jedenáctou příčku pouze tříbodový, za Pardubicemi se na Brňany začaly navíc nepříjemně dotírat Karlovy Vary. „Byl to bojovný zápas, bojovali jsme od první minuty, chtěli jsme zlomit tu naši špatnou sérii. Plánovali jsme však vítězství za tři body, je škoda, že se nám to nepodařilo. Na ledě jsme nechali všechno, chyběl doopravdy jen kousíček a mohli jsme vyhrát v základní hrací době,“ naráží Trvaj na tyčku brněnského Koreise v závěrečné pětiminutovce základní hrací doby.

I dva body mají však pro Kometu cenu zlata. Ta přeskočila v tabulce již deváté Vítkovice a náskok před jedenáctými Pardubicemi je již čtyřbodový. I přes fakt, že Pardubice jsou označovány za hlavního konkurenta Komety v boji o postupové příčky, Brňané během svého zápasu nesledovali dění v Litvínově, kde válčili právě loňští mistři. „Vůbec nás nezajímá výsledek jiného týmu, my se musíme soustředit především na vlastní výkon. My jsme ti, co mají postup ve vlastních rukou a nemusí se ohlížet na to, jak hrají ostatní,“ dodává rázně rodák z Havířova.

Brněnskému týmu pomohla částečnou mírou i reprezentační přestávka. Modrobílí měli chvíli čas odpočinout si od hokeje a zároveň se připravit na rozhodující momenty celé sezóny. „Dobře jsme potrénovali, takže něco nám určitě přinesla. Celkový výsledek však můžeme posoudit až po delší době, ne po jedné výhře v nájezdech. Máme dva body a jdeme dál,“ líčí Trvaj, který v Brně působí již čtvrtou sezónu a zažil tedy v jihomoravské metropoli již kde co.

Během týdenní přestávky však na hokej nepřestal myslet ani v nejmenším okamžiku. „Člověk si trochu odpočine, když se nehrají zápasy, ale všichni dobře víme, v jaké jsme situaci, nejde na to nemyslet. Čeká nás ještě pět důležitých zápasů, všechno se od nich bude odvíjet,“ naznačuje Trvaj letmý pohled od blízké budoucnosti.

Další utkání sehrají Brňané již v pátek, kdy na domácím ledě přivítají Karlovy Vary. Budou se stejně jak v posledních dvou zápasech opakovat samostatné nájezdy? Pokud ano, zdá se, že Trvaj zapomněl na litvínovský neúspěch, kdy byl překonán ze všech čtyřech pokusů, proti Plzni vychytal všechny tři střelce.

„Těžko porovnávat nájezdy z posledních dvou zápasů. Všichni jsou šikovní, většinou rozhodují momentální situace,“ vykládá Trvaj, který na závěr okomentoval i svůj poslední zákrok, kdy plzeňskému Pletkovi skočil pod nohy a nedovolil tak útočníkovi ani vystřelit. „Vymyslel jsem to, až když se rozjel. Všiml jsem si, že se soustředí příliš na puk, aby mu neuskočil. Risknul jsem to, povyjel z brány a vyšlo to,“ uzavírá Trvaj.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej