Nejsem spasitel. Ale uvědomuju si, proč mě Lev bral, říká Roman Červenka o návratu do KHL

13. LISTOPADU 2012, 15:51

Václav Jáchim

(NIŽNIJ NOVGOROD, od našeho zpravodaje) Pražský Lev potřebuje vylepšit produktivitu, sterilní koncovka v minulých zápasech nováčka KHL hodně srážela. Jedním z léků, jak tenhle neduh vymazat, bude start Romana Červenky. Mistr světa z Kolína nad Rýnem začal sezonu v pražské Slavii,kde předvedl parádní výkony, jenže poslední duel sehrál 14.října. Od té doby Červenku trápil mezižeberní sval, což mimo jiné oddálilo jeho nástup u nováčka KHL. Teď už je ale šikula s číslem 10 na zádech fit! "Mám radost, že si konečně zahraju. A jsem docela zvědavý, jak na tom budu. Ta pauza nebyla moc ideální," říká.

Kmenový útočník Calgary musel zůstat bez hokeje téměř měsíc, nyní doufá, že už je zdravotně všechno v pořádku. "Tohle ukáže až zápas a kontakt se soupeřem, ale sval by měl být zacelený, věřím, že bude všechno v pohodě," říká. Červenka se chystá na návrat do ruské Kontinentální ligy. Ještě na jaře ji hrál za Avangard Omsk, během dvou sezon si ve 137 zápasech připsal vynikajících 130 bodů, je jasné, že jeho start za Lva je i v Rusku hodně sledovaný.

První utkání sehraje ve středu od 16 hodin českého času proti Nižnému Novgorodu. Místní Torpedu se na Červenku určitě zaměří, ovšem z toho by mohli těžit spoluhráči. Elitní formaci tvoří ještě Novotný a Voráček. "Oba to jsou výborní hokejisté, s Jirkou Novotným jsem hrál pár zápasů na mistrovství světa. Moc jsme toho teď spolu nenatrénovali, ale doufám, že budeme dávat góly a že týmu pomůžeme," přeje si.

Na jeho návrat ve Lvu hodně spoléhali. Aby ne, Červenka se vypracoval ve výtečného ofenzivního hráče. Jakmile je na ledě, hned to soupeři cítí. "Nemyslím si, že bych měl být nějaký spasitel. To ne. Je tady hodně dobrých hráčů. Ovšem uvědomuju si, proč mě Lev bral. Jsem tady od toho, abych dělal body a mužstvu byl prospěšný. Budu se snažit hrát co nejlépe," slibuje.

Na tlak je zvyklý. Musel se s ním vyrovnat ve Slavii a hlavně v Omsku. Kdyby měl Roman respekt z velkých věcí, nikdy by si nevybojoval smlouvu v NHL. Velké očekávání bere pozitivně. "Možná mi to svým způsobem vyhovuje, každý by přece chtěl být důležitým pro tým a rozhodovat zápasy. Jsem rád, že tu odpovědnost mám, přesně tohle je moje práce," nekličkuje.

V kabině Lva našel řadu bývalých spoluhráčů, adaptace prý proběhla bez potíží. Mimo jiné vítá, že má možnost zahrát si Zdenem Chárou. "Určitě je to lepší, než nastupovat proti němu. Je to jeden z nejlepších beků na světě," usměje se. Kdyby běžela NHL, stanou se z nich soupeři. Jenže zámořský vývoj je nepřehledný. V jednu chvíli se zdá,že se majitelé s hráčskou asosociací dohodnou, pak zase naděje rychle zmizí. "Ideální to rozhodně není. Abych řekl pravdu, moc mi to nevyhovuje. Mám raději, když si věci mohu naplánovat dopředu."

Dění za Atlantikem sleduje po očku, víc hráči ani dělat nemohou. "Beru to, jak to přichází. Třeba výlka skončí v nejbližší dobe, jenže to nikdo z nás neví." Původně se těšil na premiéru v NHL, ovšem Roman odmítá, že by ho výluka nějak mimořádně štvala. "Nemá cenu být naštvaný, stejně stím nic neuděláte," mávne rukou.

Místo putování po Kanadě a Severní Americe - i splného snu o NHL - nyní Červenka vyrazil do východních končin, které dobře zná. Hráči pražského Lva stráví nejbližších dnech na cestách. Co na to odchovanec pražské Slavie? "Snáším to docela dobře, ještě to jde. Města nejsou moc daleko od sebe, přelety nebudou trvat dlouho. Když letíte na východ, je to horší." Lev se brzy vydá do Chabarovsku, tahle dlouhá mise vypukne ve druhé polovině listopadu. "Kdo by se těšil na dvanáctihodinový let. Měníte časová pásma, moc příjemné to není. Aspoň že tam musíme jen jednou za sezonu," dodává závěrem.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej