Marek Čiliak jako první vynuloval hradecké střelce. K ničemu jsme je nepustili, tvrdí gólman Komety

18. LISTOPADU 2013, 5:30

Pavel Kuba

Je to již měsíc a půl pryč, co mladý gólman brněnské Komety Marek Čiliak (na snímku) nastoupil ke svému prvnímu extraligovému zápasu v kariéře. Tehdy jeho skvělý výkon na vítězství nestačil, Kometa prohrála na ledě Hradce Králové 1:2 v prodloužení. V neděli se však vše obrátilo, Východočeši se poprvé představili v Brně a nakonec odjeli s prázdnou. Čiliak svoji bránu potřetí v sezóně zcela uzavřel, vychytal všech čtrnáct střeleckých pokusů hostí a stal se tak jednou z hlavních postav brněnského vítězství 3:0 nad Mountfieldem.

Pro brněnskou Kometu se zároveň jednalo o šestou domácí výhru v řadě, z jihomoravské Kajot areny se tak pomalu ale jistě začíná stávat nedobytná pevnost, odkud se body vozí jen těžce. „Fanoušci nám vytváří skvělou kulisu, nejde na mě ani mnoho střel, protože obránci dobře brání,“ hledá třiadvacetiletý gólman hlavní příčiny dominantního domácího prostředí, o kterém se v neděli přesvědčil na vlastní oči i Hradec Králové.

Východočeši proti Kometě vyšli poprvé v sezóně naprázdno. „Celý zápas jsme odehráli skvěle. Byli jsme lepší, bojovnější a zasloužili jsme si vyhrát,“ chválí svůj tým Čiliak. „Za nulu jsem rád, ale jak říkám, oni tentokrát mnoho šancí ani neměli. Naši obránci je do nějakých vážnějších situací moc nepouštěli, za to jim musím poděkovat,“ dodává rodák ze slovenského Zvolenu.

Tři vychytané nuly ze třinácti zápasů je jistě perfektní vizitka pro mladého brankáře. „Asi z těch tří byla ta proti Hradci tou nejsnadnější. V Pardubicích bylo utkání dlouho vyrovnané, dospělo až do nájezdů, v Chomutově na mě zase šlo mnoho střel. Teď proti Hradci jsme soupeře do mnoha šancí nepustili, dodržovali jsme totiž vše, na čem jsme se před zápasem domluvili,“ je spokojený Čiliak, který dle oficiálních statistik nemusel ve druhé třetině krýt žádnou střelu soupeře.

„Přesto si myslím, že tam měli nějaké dvě polostřely, polonahození. Jednu od modré jsem hned rozehrál, druhou pak lízl vyrážečkou do rohu. Jinak jsme jim ale mnoho prostoru nenechali,“ poukazuje na nízkou střeleckou produkci hostí, která už se u týmů přijíždějících do Brna stává pomalu tradicí. „Zvykám si teprve na to, i proti Zlínu toho na mě moc nešlo. Ze začátku mi to dělalo mnoho problémů, špatně jsem se soustředil, teď už je to ale lepší, moc to nevnímám, zvykl jsem si na to,“ dodává Čiliak, který si v Brně vyzkoušel i dorosteneckou kategorii.

Pro gólmany je většinou lepší, když na nich jde za zápas více střel. Ani Čiliak by se příliš nebránil, kdyby měl během zápasů více práce. „Nevadilo by mi to. Když je víc střel, brankář se dostane do tempa, má zákroky a přibývá mu sebevědomí. Když jich tolik není, může přijít nějaký nejistý zákrok a sebevědomí jde logicky dolů,“ uvědomuje si. Přesto ale nemá v plánu říkat svým bekům, aby toho na něj pouštěli o trochu více. „To ne,“ směje se. „Ať hrají tak, jak hrají. Všichni bojují, dodržují taktické pokyny, jen ať se toho držíme i dále,“ přeje si aktuálně druhý nejlepší gólman extraligy v úspěšnosti zákroků.

A jestli Čiliak statistiky vůbec sleduje? „Občas se na to podívám, více to ale sleduje přítelkyně, ta mi také vždy řekne, jak jsem na tom. Také ještě často volá máma,“ dodává s úsměvem juniorský reprezentant našich východních sousedů, aktuálně zářící v dresu brněnské Komety.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej