Kometa ukončila čekání na tříbodovou výhru i díky Valachovi. Střelec ze mě asi nebude, směje se

14. LEDNA 2013, 5:30

Pavel Kuba

Dlouhé brněnské čekání na tříbodovou výhru je u konce! Po více než měsíci poznali hokejisté Komety opět pocit, jaké to je odjíždět z ledu s plným počtem bodů. Dostavilo se ho jim proti posledním Pirátům, se kterými si jednoduše poradili poměrem 4:0. Jubilejní extraligové kolo tak pro Brňany nemohlo dopadnout lépe, na začátku poslední extraligové čtvrtiny ztrácí na příčku zajišťující přímý postup do play off jediný bod. O jeden ze čtyř gólů v síti chomutovského Řehoře se postaral i obránce Komety Juraj Valach (na snímku).

Přes dva metry vysoký bek si sjel z modré do prostoru před bránu a po přihrávce od Radka Dlouhého trefil šibenici chomutovské brány. Po jeho překvapivém pokusu ze středního pásma v Liberci se tak jednalo o jeho druhou branku v letošním extraligovém ročníku. I proto na sebe nenechává přišít vizitku ofenzivního zadáka.

„Střelec ze mě asi nebude. Těžil jsem hodně z práce mých spoluhráčů, kteří dokázali udržet puky v útočné třetině. Pouze jsem si sjel do mezikruží, dostal jsem přihrávku a z první vystřelil. Bylo to hodně o štěstí, že mi to tam padlo,“ popisuje Valach celou situaci z osmnácté minuty. Nic nebylo naplánované, rozhodoval jen instinkt slovenského zadáka.

„V daný moment musíte vycítit situaci. Nemáte příliš času na rozmýšlení, musíte tam prostě z ničeho nic vletět. Někdy to vyjde, někdy to nevyjde, je to hodně o tom štěstí,“ polemizuje Valach ještě o druhé brance domácích. Nechybělo mnoho a mohl z něj být i dvougólový střelec. V třiapadesáté minutě operoval Valach dlouhou dobu před Řehořem a snažil se dotlačit puk za jeho záda. Celá situace nakonec dopadlo příznivěji pro hostujícího gólmana, který uchránil svůj tým před nepopulárním „bůrem“.

„Chtěl jsem potáhnout gólmana a rychle mu to tam zpoza brankové čáry zasunout. Bohužel se mi už nepodařilo dostat se před něj rukama. Viděl jsem to, že to často dělával Pavol Demitra, tak jsem to zkoušel, ale on býval asi šikovnější,“ zmiňuje svůj vzor teprve třiadvacetiletý Valach. Minulý domácí zápas odehráli Brňané proti Spartě, které přenechali dva body. S Chomutovem se již podobná situace nekonala a po devíti zápasech si Brňané připsali konečně tři body.

„Proti Chomutovu se očekávalo, že ty tři body musíme zíksat. Je těžké porovnávat tenhle zápas s minulým proti pražské Spartě, která má vynikající formu. S Pražany to bylo náročné utkání, převážně na defenzivu, rozhodovaly maličkosti, vlastně se souboj dostal až do nájezdů. S Chomutovem jsme podobný průběh nedopustili, bylo to úplně o něčem jiném,“ vrací se ještě k pátečnímu zápasu rodák z Topolčan.

Jednoznačné skóre 4:0 navíc může Kometu nakopnout do dalších bojů. „Doufám, že se od tohoto dobrého výsledku odrazíme a budeme v tom pokračovat. Potřebujeme si vytvořit hlavně co nejlepší pozici pro play off,“ dívá se již do budoucnosti Valach, který juniorská léta strávil v zámoří. Na závěr nastínil člen slovenských mládežnických výběrů i taktiku, se kterou Brňané uspěli nad Piráty.

„Před zápasem jsme si říkali, že chceme hrát rychlý hokej, otáčet hru a přecházet jednoduše do útoku. Vlastně každý puk, který jsme zachytili, jsme hnedka posílali spoluhráčům do útoku. Důležité je při tom dobře bruslit a zvládat osobní souboje,“ vypráví Valach. „Snažíme se vycházet ze zajištěné obrany, pět hráčů nazpět, pět hráčů do útoku. Vlastně jsme si dokázali, že dokážeme podpořit útočníky i z obrany a hrát nátlakový styl hokeje,“ uzavírá v letošní sezóně zatím šestibodový člen zadních brněnských řad.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej