Kometa nad propastí. Už kvůli fanouškům nechceme prohrát 0:4, říká brněnský útočník Jan Káňa

22. DUBNA 2014, 7:30

Pavel Kuba

Hokejisté brněnské Komety nezvládli ani třetí finálový zápas a v moravské bitvě o titul jsou krůček od jejího neúspěšného konce. Po dvou prohrách 0:3 nestačili Brňané na Zlín ani před domácími diváky, kde padli znovu tříbrankovým rozdílem, tentokrát však poměrem 1:4. Přitom úvod zápasu se jihomoravské družině vyvedl na výbornou, po patnácti vteřinách hry vystihl nepřesnou rozehrávku Zámorského Libor Pivko a sám proti Kašíkovi poslal Kometu do vedení.

Další brankové momenty ale Brňané nepřidali a po zápase odcházeli do kabin se sklopenými hlavami. Do řeči moc nebylo ani Janu Káňovi (na snímku), který přesto několik slov ke třetímu finálovému zápasu s novináři prohodil. „Mrzí nás hlavně první třetina. Měli jsme v ní tlak, byli jsme nastěhovaní u soupeře ve třetině a vyslali několik nebezpečných střel. Oni pak jednou bouchli na modré do puku, nešťastně se to odrazilo na brankovišti k volnému hráči, který srovnal na 1:1. To je uklidnilo, začali znovu hrát svoji těžce prostupnou obranu a my už se nedokázali prosadit. Místo toho abychom první třetinu vyhráli 3:0, bylo to 1:1 a muselo se hrát znovu od začátku,“ trápí zlínského rodáka v brněnském dresu.

Brňané byli znovu v zápase střelecky aktivnější, ze čtyřiatřiceti pokusů však do hostující brány dopravili jediný puk. V závěrečné třetině jejich ofenzivní pokusy již připomínaly čistou improvizaci. „Snažili jsme se pořád hrát to, co jsme praktikovali celý rok. Možná to sice vypadalo, že jsme se snažili honit puky po rozích, vše bylo ale způsobené tím, že nám to nelepí, nic se nám neodrazí na hokejku. Navíc Zlín nás svoji skvělou obranou jednoduše do šancí nepouští,“ popisuje Káňa.

Bilance jednoho vstřeleného gólu ze tří zápasů je pro něj a celou Kometu velmi frustrující. „Určitě z toho nadšení nejsme, ale co se dá dělat. Jejich gólman chytá dobře, nám se nic neodrazí na hokejku. Do dalšího duelu nám nezbývá nic jiného než věřit, zakousnout se do nich a už kvůli divákům to zkusit nějak uplácat,“ nabádá směrem k úternímu čtvrtému zápasu dvaadvacetiletý forvard.

Dalším z klíčových faktorů pondělního střetnutí byla pro Káňu i ošemetná štěstěna. „Někdy se říká, že bez ní se vyhrát nedá. My ji měli proti Spartě, teď to vypadá, že jsme si ji vybrali všechnu. Snad tomu tak není a snad na ni ještě v úterý narazíme. Jinak nevím, jak si vysvětlit, že jim střela přes naše hráče proletí a odrazí se přímo na hokejku dalšímu zlínskému hokejistovi. My pak stojíme v útočném pásmu tři a lítá nám to na nohy nebo úplně někam jinam,“ trápí Káňu.

Zlínu tak ve finále zatím stačí hlídat si pozorně střední pásmo a čekat na své útočné příležitosti. „Vymýšlíme už třetí zápas, jak na ně, ale stále nic. Na to se však musíme do dalšího zápasu vykašlat, znovu na ně od začátku vletět a doufat, že v první třetině dáme třeba více gólů. Zlín to pak bude muset otevřít, což by nám mohlo vyhovovat. Hlavně bych neřekl, že jsme tentokrát odehráli nějaký špatný zápas. Zlín jsme měli pod tlakem, stříleli jsme, bylo tam vše až na ty branky,“ pokračuje talentovaný útočník, kterého si v roce 2010 vyhlídlo trenérské duo brněnské juniorky.

V brněnském dresu tak Káňa již získal extraligové stříbro z roku 2012 a stříbro z juniorské extraligy. Jeho první zlato se mu však po pondělním zápase o další krok vzdálilo. „Zlín si jde za vítězstvím, hraje účelný hokej, který na nás zatím funguje. Nám nezbývá nic jiného než věřit, že s výsledkem ještě něco uděláme,“ uzavírá útočník Komety Jan Káňa.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej