Kladenský Pavel Patera byl rád i za dva body, Štěpán Hřebejk postrádal od Pirátů víc střelby

5. DUBNA 2014, 8:15

Libor Kult

Pátým kolem pokračovala baráž o Tipsport extraligu a chomutovští Piráti hostili na ledě své SD ARÉNY kladenské Rytíře, kteří toužili po prvním vítězství v rámci prolínací soutěže. Severočeši naopak chtěli soupeře porazit, aby zvýšili odstup mezi oběma týmy. Zápas nabídl urputný boj, v němž kralovali oba brankáři, přestože v některých případech měli štěstí, jako například Jan Chábera, za jehož zády zvonila branková konstrukce. Za šedesát minut čistého času gól nepadl, utkání nakonec rozhodl Pavel Patera (na snímku) devět vteřin po zahájení prodloužení, v němž Kladno dokončovalo početní výhodu a hrálo ve čtyřech proti třem. Středočeši tak vydolovali dva body a poprvé v baráži vyhráli.

Rozhodla o tom akce, kdy Pavel Patera dorážel puk do branky po střele Jana Eberleho, kterou Martin Růžička v domácí brance vyrazil. „Říkali jsme si, že máme pár vteřin přesilovky čtyři na tři, tak zkusíme jít dopředu a vytvořit přečíslení tři na dva nebo podobnou situaci, což se nám povedlo,“ popisoval kladenský kapitán plán pro úvod nastavení.

Po svém zásahu křepčil po ledě a bylo znát, jak moc jeho i spoluhráče výhra těší. „V sezoně jsme si moc radosti neužili. Chtěli jsme v Chomutově vyhrát, protože všichni vidí, jaká je naše situace,“ vysvětloval Pavel Patera.

„Kdybychom na konci trefili prázdnou polovinu branky, mohli jsme mít i tři body. Ale nevím, jestli bychom si je zasloužili, protože Chomutov hrál dobře,“ připomněl Majeského přesilovkou ránu z levého kruhu po křízné přihrávce. „Jsme rádi i za dva body, i když jsme se domácím přiblížili jen o bod,“ zhodnotil změnu v tabulce čtyřčlenné baráže.

Rytíři svého soupeře přestříleli, Dalecký jel krátce po polovině normální hrací doby sám na Martina Růžičku. Dobrou šanci měl i Strnad ve třetí třetině. Ale nejblíže gólu byli domácí, když krátce po Daleckého šanci trefil Šagát břevno. Jan Chábera za celý zápas neinkasoval, což ocenil i velezkušený útočník. „V baráži jde opravdu o hodně a on nás celý zápas držel. Dva body si odvážíme hlavně jeho zásluhou,“ děkoval na dálku.

Rytíři si tak připsali první barážový úspěch, avšak na plný bodový zisk stále čekají. Pavel Patera ovšem kromě radosti upozorňoval, že pozice Kladna se změnila jen nepatrně a je potřeba na výhru z Chomutova navázat. „V prvních čtyřech zápasech jsme získali hodně málo bodů,“ uvědomoval si. „Tohle je první vlaštovka, kterou musíme potvrdit v neděli. Pokud se tak stane, doufám, že se odrazíme k lepším výkonům,“ završil své hodnocení.

Štěpán Hřebejk: V hledišti jsem byl po první třetině zralý na převlečení

V táboře Pirátů zavládlo pochopitelné zklamání. I když útočník Štěpán Hřebejk, který se vrátil do akce po dvouzápasové pauze, připomněl, že Chomutovští také nemuseli v zápase bodovat vůbec. „Návrat jsem si představoval jinak, na druhou stranu normální hrací dobu jsme končili v oslabení, takže jsme mohli zápas opouštět i bez bodu,“ pravil. „Samozřejmě nás docela dost mrzí, že jsme nezískali druhý bod, když jsme ubránili přesilovku,“ doplnil ještě smutně.

Severočeši začali baráž třemi výhrami, nyní si připsali druhou porážku v řadě. Přestože ani jednou neskórovali, získali z duelu s Kladnem bod. A proč Piráti na Jana Cháberu za celý zápas nevyzráli? „Kdybychom to věděli, dali bychom v základní hrací době aspoň jeden gól a vyhráli bychom 1:0,“ reagoval Štěpán Hřebejk.

„Bohužel se málo tlačíme do střelby, což platí i o přesilovkách,“ uvedl odchovanec jihočeského hokeje a nepřímo tak zmínil minut a 25 vteřin trvající početní výhodu pěti proti třem, kterou měli Piráti k dispozici ve druhé polovině zahajovacího dějství, ale nevyužili ji. „Ukázalo se, že v baráži může rozhodnout i jediný gól, což jsme si říkali už před jejím začátkem,“ připojil ještě vyhlášený bojovník.

Ten musel vynechat dva zápasy poté, co jej disciplinární komise potrestala zákazem činnosti ve dvou utkáních po faulu na Petra Tenkráta ve druhé kole baráže, kdy Piráti vyhráli v Kladně. „Pauza je nepříjemná, zvlášť když člověk ví, že fyzicky hrát může, ale nedovolí mu to jiné věci,“ přibližoval někdejší hráč Českých Budějovic či Karlových Varů. „Musím se přiznat, že pro mě je horší sedět na tribuně, než být na ledě,“ nepřekvapil dalšími slovy. „Po první třetině bývám od nervů tak zpocený, že bych se mohl jít převléknout,“ uzavřel Štěpán Hřebejk.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej