Jarome Iginla na vysněný Stanley Cup znovu nedosáhne. Je těžké se s tím vyrovnat, přiznává zklamaně

15. KVĚTNA 2014, 12:55

Jan Vacek

V NHL odehrál šestnáct sezon, patří k nejlepším kanonýrům poslední dekády. Na vysněný Stanley Cup však veterán Jarome Iginla (na snímku) dosud nedosáhl. A nepovede se mu to ani v téhle sezoně. Našlapaný Boston totiž nestačil ve druhém kole play off na konkurenční Montreal, pro Iginlu i jeho parťáky tak sezona předčasně skončila. "Je hrozně těžké se s tím nyní vyrovnat," hlesl kanadský útočník po prohře v rozhodujícím sedmém utkání.

Když Jarome Iginla opouštěl v průběhu sezony 2012/13 po mnoha letech celek Calgary, měl jediný cíl. Konečně zabojovat o vysněný Stanley Cup. Rodák z Edmontonu si proto vybral silný tým Pittsburghu, ten však ve finále Východní konference nestačil na rozjetý Boston. V létě proto Iginla zamířil právě do kádru Bruins. Tým vedený kapitánem Zdenem Chárou suverénně ovládl základní část, v play off ale narazil.

Stopku favoritovi vystavil Montreal, když v rozhodujícím sedmém utkání druhého kola na ledě svého soka zvítězil 3:1. "Nemohu říct, že bych byl ohromený. Jsem už v téhle lize hodně dlouho, to samozřejmě platí i pro další hráče. Takové věci se zkrátka stávají, nedá se nic dělat," soukal ze sebe krátce po vyřazení Jarome Iginla, jenž se v noci na čtvrtek postaral o jediný gól Bostonu.

Na šestatřicetiletém útočníkovi však bylo jasně patrné obrovské zklamání z dalšího neúspěchu. Pro mnoho odborníků byl právě Boston tím největším favoritem na celkový triumf. "Můžete mít velice silný tým, což byl náš případ, ale nesmí se zapomínat, že jsou tu i další ohromně kvalitní celky, které chtějí uspět," zdůraznil olympijský vítěz z Vancouveru.

Bruins vedli v sérii nad Montrealem už 3:2 na zápasy, Canadiens však dokázali před svými fanoušky srovnat krok. V rozhodující bitvě měli výhodu domácího prostředí hráči Bostonu, využít jí ovšem nedokázali. Hosté odskočili do vedení 2:0 a náskok si pohlídali. "Nic jsme před sedmým zápasem nebrali jako samozřejmost, věděli jsme, jak těžká práce nás čeká. Bohužel jsme to nezvládli. Je moc těžké to přijmout," nekličkoval Iginla.

Z uplynulého ročníku tak má Iginla hodně smíšené pocity. V základní části patřil mezi hlavní lídry Bostonu, který opanoval celou soutěž. Bruins sbírali jednu výhru za druhou, do play off vstupovali ve vynikající pohodě. "Za celý rok jsme si užili spoustu legrace. Bylo skvělé, že jsme si mohl zahrát s tak vynikajícími hráči. Měli jsme velkou šanci na úspěch, o to složitěji se s touhle prohrou vyrovnáváme," vysvětloval zámořským novinářům.

Iginla před rokem podepsal s Bostonem pouze roční kontrakt, svého rozhodnutí však s odstupem času rozhodně nelituje. "Bylo to úžasné, prožili jsme parádní sezonu. Bruins mají výborné mužstvo. Dokázali jsme vyhrát Prezidentský pohár, byla to nejlepší základní část, jakou jsem v NHL dosud prožil. V létě nás přišlo několik nových hráčů, výborně jsme ale zapadli," pochvaloval si kanadský střelec.

Rozhodující krok však se svými parťáky znovu udělat nedokázal. "Potřebovali jsme zvládnout jedno utkání, které nám bohužel nevyšlo. Víme, že jsme měli hrát lépe, nebyl to z naší strany ideální výkon. Na druhou stranu musíme ocenit soupeře, který hrál opravdu výborně. Je to škoda především proto, že jsme měli opravdu vynikající tým, který mohl udělat velký úspěch," prohodil Jarome Iginla.

Elitní střelec se prvního července stane neomezeně volným hráčem, zatím není jasné, kam povedou jeho další kroky. I kdyby však opustil Boston, v organizaci Bruins zanechal silnou stopu. "Prožil výbornou sezonu. Nastřílel třicet gólů, moc takových hráčů v lize není. Dařilo se mu i v play off, několikrát nám opravdu pomohl. Je to skvělý hráč, zařadil se mezi lídry mužstva. Měli jsme štěstí, že se nám ho povedlo získat," řekl na adresu Iginly hlavní trenér Bostonu Claude Julien.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej