Jan Káňa vrátil Kometě vedení v sérii. Zápas mi vyšel, je to psychická vzpruha, pochvaluje si

7. DUBNA 2014, 8:00

Pavel Kuba

Běžela patnáctá minuta prodloužení, brněnská Kometa na svém stadionu sváděla vyrovnaný souboj s pražskou Spartou, skóre 2:2 se však ne a ne přehoupnout na jednu nebo na druhou stranu. O slovo se tak přihlásil šikovný útočník Brňanů Jan Káňa (na snímku), který využil zaváhání v obraně hostí, nabruslil si mezi kruhy a přesně umístěnou střelou nedal Pöpperlemu nejmenší šanci. Jakmile puk překonal brankovou čáru, explodoval v brněnské Kajot areně nefalšovaný výbuch radosti. Kometa vyhrála ve třetím zápase semifinálové série a nad Spartou tak vede 2:1 na zápasy.

Hrdina utkání mohl být se svým výkonem po delší době znovu spokojený. „Zápas mi vyšel. Snad se psychicky trochu zvednu. Přeci jen nula na kontě vstřelených gólů od povánočního zápasu ve Zlíně byla dlouhá. Konečně mám vzpruhu a doufám, že do konce série ještě nějaký gól dám a klukům pomůžu sérii vyhrát,“ vypráví Káňa, který se naposledy trefil na Štěpána.

Od té doby se mu střelecky nedařilo, šance si sice vytvářel, brankově se ale prosadit nedokázal. „Musel jsem si vyměnit hokejky, vzal jsem si ty staré. Před play off jsem dostal nový typ, moc se mi s ním nevedlo. Tak jsem to změnil a asi to bylo tím,“ spekuluje zlínský rodák.

Volba to očividně byla dobrá. Stejně jak taktika, se kterou brněnské mužstvo do prodloužení vstoupilo. „Pokyn od trenérů byl dát gól. Hlavně jsme nechtěli žádný dostat. Věděli jsme, že ve třetí třetině jsme dostali Spartu pod tlak, čekali jsme, až udělá jednu chybu. Tu jsme pak potrestali,“ vysvětluje Káňa. Přesto nechybělo mnoho a pár minut před ním mohl rozhodnout sparťan Buchtele. Dotlačit puk za brankovou čáru ale nedokázal. „To byla doopravdy velká šance, ale Marek Čiliak to výborně podržel a kluci tam polehali. Takže jsme to zvládli a odměnou byl můj rozhodující gól,“ vypráví.

Díky ubojované výhře v prodloužení se dá očekávat, že do pondělního zápasu bude mít Kometa psychickou výhodu. Sparťané přeci jenom ztratili slibný dvoubrankový náskok, navíc v prodloužení zahodili několik šancí. „Budeme na koni. Zápas nám vyšel. Máme víc sil, jsme na tom psychicky líp. V pondělí se budeme snažit to potvrdit, abychom jeli do Prahy s mečbolem a odehráli tam stejný zápas, jako první. Máme vše ve svých rukách,“ myslí si dvaadvacetiletý forvard Komety.

Se silami po náročném utkání nevidí Káňa do dalších duelů žádné větší problémy. „Nějaké síly nám to sebralo. Ale je to play off, není se na co šetřit. Teď zregenerujeme, najíme se a v pondělí na to jdeme znova,“ velí. Duel číslo čtyři navíc začíná v brněnské Kajot areně až v 19:00. „Každý má regeneraci individuální. Někomu zápas sedne už od pěti, někomu víc večer. Doufám, že tenhle pozdější start nám pomůže. Bude se nám líp spát,“ říká Káňa.

Jedním z faktorů brněnského vedení v sérii nad jasným lídrem základní části je i zanedbatelná produktivita elitní formace Sparty. Ta byla například v nedělním zápase prakticky neviditelná. „Nijak speciálně se na ni ale nezaměřujeme,“ upozorňuje Káňa. „Už proti Plzni jsme dobře bránili. Samozřejmě dáváme si na ně velký pozor, ale je to těžké. Mají tři výborné útoky, v každém jsou hráči, kteří můžou rozhodnout. Všechny pětky bráníme stejně a zatím nám to vychází. Snad to hrajeme dobře,“ doufá útočník, kterého si Brno vyhlídlo již v juniorce.

A v Kometě se již Káňa podepsal pod juniorské stříbro z roku 2012 a extraligové stříbro ze stejné sezóny. Teď prahne po dalším pokusu na kýžené zlato. V semifinále zatím jeho tým vede 2:1 a zdá se, že má vše ve svých rukou. Pokud by totiž Kometa vyhrála všechny možné zápas na domácím ledě, o finále by nemohla přijít. „Kdyby to tak bylo, tak budeme spokojení. Ale v pondělí může hrát Sparta úplně jinak, nebo ji tam může něco spadnout. Může to být dlouhá série. Jak říkám, uděláme všechno pro to, abychom zvládli i další zápas a sérii pak nějak umlátili,“ uzavírá útočník Komety Jan Káňa.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej