Jakub Matai putuje z KHL do extraligy, talentovaný hráč posílí útočné řady nováčka z Olomouce

4. ČERVENCE 2014, 10:25

Adam Bagar

Olomoucké vedení nadále skládá kádr pro nový ročník Tipsport extraligy, do níž se klub vrací po dlouhých sedmnácti sezonách. Poté, co na Hanou přišli zkušený gólman Jiří Trvaj či ostřílený útočník Pavel Patera, hlásí Hanáci další zajímavou posilu! Na Moravu se stěhuje jednadvacetiletý talentovaný forvard Jakub Matai (na snímku), jenž v uplynulé sezoně oblékal dres pražského Lva v ruské KHL. Nyní si však poprvé v kariéře vyzkouší i nejvyšší tuzemskou soutěž.

Litvínovský odchovanec si první starty v Kontinentální lize připsal už ve svých osmnácti letech, v sezoně 2011-12 sehrál ještě v dresu popradského Lva devatenáct střetnutí. Pak ale odešel do prvoligového Ústí nad Labem a zdálo se, že prestižní soutěž si už nezahraje. Ale opak byl pravdou. Po úspěšné sezoně jej tentokrát oslovilo vedení pražského Lva, kde se postupně stal nedílnou součástí kvalitního kádru.

Svědčí o tom i důvěra, kterou dostával od finského trenéra Kariho Jalonena. Především ve vyřazovacích bojích. Zatímco v základní části sehrál devatenáct duelů, v play off nastoupil k jednadvaceti zápasům, v nichž pražskému celku pomohl třemi body k vytouženému finále. V něm už sice Lev v parádní sérii s Magnitogorskem na Gagarinův pohár nedosáhl, přesto mohl hodnotit sezonu jako mimořádně zdařilou.

V tu chvíli asi ještě nikdo netušil, co přijde před startem nového ročníku. Vedení pražského Lva nenašlo dostatečné finanční prostředky k tomu, aby mohlo v soutěži dál působit, a tak v nadcházející sezoně u nás fanoušci KHL neuvidí. To vše navíc klub oznámil až v červenci a hráči tak mají vcelku málo času k tomu, aby si našli nové angažmá. Na Jakuba Mataie se ale štěstí usmálo, sáhla po něm Olomouc.

Jelikož byl jednadvacetiletý útočník v Praze jen na hostování, oficiálně přichází z Ústí nad Labem, které bylo jeho kmenovým týmem. Pro nováčka naší nejvyšší soutěže půjde zajisté o velmi cennou posilu útočných řad. "Je to mladý a perspektivní hráč, který má navíc zkušenosti z KHL. Má vlastnosti drzého útočníka, který je silný na puku a umí být tvrdý v soubojích," popisuje novou akvizici generální manažer Erik Fürst.

Matai by se měl k mužstvu připojit už 21. července, kdy se svěřenci trenérů Petra Fialy a Jiřího Dopity začnou připravovat na ledě. Už dříve Kohouti přivedli do svých řad zkušené hokejisty. Olomoucké vedení se na spolupráci dohodlo s brankářem Jiřím Trvajem, který naposledy působil v brněnské Kometě, a také se čtyřnásobným mistrem světa Pavlem Paterou, jenž v předchozích deseti sezonách oblékal dres Kladna.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej