Jak vykolejit rozjetý Zlín? Musíme přidat na důrazu a dát do hry víc emocí, uvědomují si Brňané

18. DUBNA 2014, 6:00

Jan Vacek

V play off vyhráli pět zápasů v řadě, hned čtyřikrát pak dokázali přehrát našlapaný Třinec. Hokejisté Zlína nabrali v rozhodující fázi sezony obdivuhodnou pohodu, kterou potvrdili i v úvodním finálovém duelu proti Kometě. Pokud chtějí Brňané pomýšlet na zisk mistrovského titulu, nutně potřebují rozjetý zlínský stroj zastavit. Recept znají. "Musíme přidat na agresivitě a soupeři hru znepříjemnit," shodují se hokejisté Komety.

Jak Zlín zakončil semifinále s Třince, zahájil i finálové klání proti Kometě. Svěřenci trenéra Rostislava Vlacha hráli rozvážně, nikam se nehnali. Vycházeli ze zabezpečené obrany a v pravý okamžik dokázali udeřit. Výsledkem byl triumf 3:0 a vedení ve finálové sérii. "My jsme se nechali ukolíbat jejich hrou, oni se do ničeho netlačí. Bohužel jsme jim nabídli góly po vlastních chybách," prohlásil útočník Jakub Koreis.

Kometa ve čtvrtek nepodala optimální výkon, svému sokovi cestu za prvním bodem v sérii notně ulehčila. To si po skončení duelu uvědomovali i samotní hráči. "Kupili jsme zbytečné chyby, které soupeř trestal. Dobrá zpráva ovšem je, že jsou to věci, které můžeme napravit. Nebylo to tak, že by nás Zlín nějak přehrával," zdůraznil vysoký útočník.

Faktem zůstává, že družina kolem kapitána Leoše Čermáka působila až letargicky, jako by jí po velkolepém semifinále se Spartou chyběla potřebná motivace. "Série se Spartou byla náročná, zvlášť ten poslední zápas, který jsme museli otáčet. Euforie z postupu nás ale nabudila, navíc jsme dobře natrénovaní. V nedostatku sil ani motivaci není žádný problém," ubezpečil Koreis.

Zatímco série se Spartou byla pořádně vyhrocená, úvodní konfrontace se Zlínem proběhla mimořádně klidně. I to možná Kometě, která od úvodu tahala za kratší konec provazu, příliš nepomohlo. "Nebylo to tak vyhecované a myslím si, že je to špatně. Když už hrajeme finále, musíme být agresivnější, víc se o to poprat. Byli jsme takoví chcíplí, moc to nežilo ani na střídačce. To musíme zlepšit," burcoval útočník Jakub Svoboda.

Jeho jmenovec Koreis mluvil hodně podobně.  "Musíme přidat více agresivity, hlavně při hře dopředu. Když začneme prohrávat, je třeba, abychom přitvrdili v osobních soubojích. A to jsme ve čtvrtek vůbec neudělali. Sice jsme tam měli pár šancí, ale nebylo to nic vyloženého," vrátil se k první finálové bitvě někdejší hráč pražské Sparty.

Je na Kometě, aby ve své hře něco změnila. Pokud by tým trenéra Vladimíra Kýhose přistoupil na uvážlivou hru Zlína, jeho šance na úspěch by ve finále byla minimální. Brňané se musejí vrátit k živelnějšímu hokeji, kterým se prezentovali v semifinále. "Je to samozřejmě úplně jiný hokej, ale s tím jsme počítali. Snad jsme si to oťukali a ve druhém zápase musíme být určitě lepší," uvědomil si Koreis.

Ačkoli hráči Komety nevstoupili do finále podle představ, zbraně rozhodně nebalí. Po jediné porážce k tomu ani není důvod. "Prohráváme 0:1, nezbývá nám, než v pátek vyhrát. Jet k domácím za stavu 0:2 na zápasy by bylo dost nepříjemné. Je na nás, abychom hráli Zlínu víc do těla a hru jim znepříjemnili," vyhlásil důrazný křídelník, který v play off nasbíral čtyři kanadské body.

Brněnský klub je ve finále podruhé za poslední tři sezony. V roce 2012 Moravané nestačili na silné Pardubice, další neúspěch nechtějí opakovat. "Každý z nás si to musí srovnat v hlavě, jsme ve finále, taková šance už v kariéře nemusí vůbec přijít. Byla by škoda to tady promrhat tím, že nejsme psychicky připravení," uzavřel devětadvacetiletý Koreis.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej