Hybridní zakázané uvolnění nás straší, přiznává Halas. Čároví budou mít těžší roli, dodává Šindler

20. SRPNA 2014, 15:39

Adam Bagar

Jednoznačně nejdiskutovanějším ze všech nových pravidel se stalo hybridní zakázané uvolnění, které už před startem nového ročníku Tipsport extraligy budí mezi fanoušky emoce. Údajně má zatraktivnit a zrychlit hru, tomu však většina hokejových příznivců nevěří. Naopak zkušený extraligový arbitr Vladimír Šindler (na snímku) vnímá novinku příznivě. "Zatím se nám to jeví jako pozitivní změna, ačkoliv budou mít čároví těžší roli, je to v pohodě," říká Šindler po několika odpískaných přípravných zápasech.

Práci hlavních rozhodčích hybridní zakázané uvolnění zase tolik neovlivní, zato čároví se mohou "těšit" na podstatně větší porci práce. "Pro nás hlavní to zásadní změna nebude, ale čároví se budou muset více pohybovat, až za modrou čarou na hranici spojnice bodů pro vhazování. Budou mít více bruslení a mnohem těžší roli. Budou na ně kladeny velké nároky, hlavně na začátku soutěže," ví Šindler.

Práce celého kvarteta sudích musí fungovat jako švýcarské hodinky, důležitá je mezi nimi především komunikace. To potvrzuje i účastník několika světových šampionátů. "Probíhá před každým zápasem náročná příprava, co se týče komunikace. Samozřejmě se dá pak pomoci si vzájemně i při zápase, ale už tam není tolik místa. Jsou na to pouze desetiny sekundy," objasňuje zkušený plzeňský arbitr.

V nové sezoně už stihl odpískat několik přípravných zápasů, v nichž nezaznamenal větší problém. "Zatím se to jeví jako pozitivní změna. Z naší strany je to vyhodnocováno dobře. Ale uvidíme, co nám přinesou vyhrocená mistrovská utkání. Nevidím to jako něco, co se nedá zvládnout," myslí si Šindler. "Ale samozřejmě šlo o přípravné zápasy, které jsou jak pro nás, tak i pro hráče, jednodušší," doplňuje.

Zároveň věří, že se jim budou snažit v začátcích pomoci i samotní hlavní aktéři. "Vždycky mají na začátku takový úmysl, ale otázka je, jaké to bude při nějakém sporném momentu. Ale nevidím problém v tom jim to rychle vysvětlit a říct, co se přesně stalo a proč to bylo takovým způsobem posouzeno. Komunikace je velmi důležitá," prozrazuje Šindler, který předpokládá větší porci sporných okamžiků.

"Samozřejmě tam bude více diskutabilních rozhodnutí. Ale rozhodnutí sudího by mělo být všemi respektováno," hlásí Šindler, jenž kvituje i zákaz otočky či lakrosového zakončení při trestném střílení. "Bylo to téměř nemožné přesně vyhodnotit. Tuto změnu vítám, bude to pro nás jednodušší. Nebudou už vznikat takové nejasnosti o pohybu puku, jestli šel o desetiny centimetrů tam či zpátky," přiznává.

Také šéf Komise rozhodčích Pavel Halas si moc dobře uvědomuje, že nová sezona pro rozhodčí nebude vůbec jednoduchá. "Bude dost specifická. Čeká nás generační obměna a k tomu ty změny v pravidlech. Bude to hodně emoční. A hodně o čárových rozhodčích. Trošku nás straší, jak si s tím poradí," hlásí Halas, který před začátkem nového ročníku přišel o několik velice zkušených rozhodčích.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej