Extraligoví rozhodčí budou mít na zádech čísla místo jmenovek, fanoušci uvidí řadu nových tváří

20. SRPNA 2014, 13:47

Adam Bagar

Nový extraligový ročník přinese nejen několik změn v pravidlech, ale i nové tváře ve sboru rozhodčích. Řada zkušených arbitrů po sezoně ukončila bohatou kariéru a šanci tak dostávají mladí. V nové sezoně Tipsport extraligy se představí hned několik nováčků. Fanoušci je však budou rozeznávat velice stěží. Tradiční jmenovky na dresech totiž vystřídají po vzoru elitních zahraničních soutěží pouze čísla. A tak v nové sezoně už fanoušci většinou nebudou nadávat na konkrétní sudí, nýbrž na pětku či dvacítku.

Před sezonou ukončili činnost Radek Husička, Milan Minář nebo čároví rozhodčí Milan Bádal, Roman Pouzar a Evžen Kostka. František Kalivoda a Petr Šátava navíc přerušili činnost, Pavel Mikula jako jediný z extraligových arbitrů neuspěl na testech a Antonín Jeřábek kývl na nabídku ruské KHL. Všechno velezkušení arbitři, kteří v elitní tuzemské soutěži mají za sebou více než pět stovek odřízených zápasů!

Šéf Komise rozhodčích Pavel Halas tak má za sebou vcelku perné léto, při němž musel své ovečky omlazovat. V nominační listině rozhodčích pro následující ročník Tipsport extraligy tak najdeme několik nových jmen, mezi nimi také sedmadvacetiletého Oldřicha Hejduka, o devět let staršího Petra Úlehlu či frýdeckého arbitra Romana Mrkvu, který přitom ještě před dvěma lety pískal až ve třetí nejvyšší soutěži.

Zatímco v předchozích sezonách byli fanoušci zvyklí na jmenovky na zádech jednotlivých arbitrů, v novém ročníku tam spatří jen na první pohled nic neříkající čísla. Podobně jako v NHL či KHL a dalších prestižních evropských soutěžích. "Myslím, že je to velice dobrý nápad. Jsme asi poslední ze všech vyspělých hokejových zemí, která to zavádí. Pomůže to i mladým rozhodčím," myslí si zkušený Vladimír Šindler.

"Mi osobně je jedno, co nosím na zádech, stejně mě všude poznají, ale když po vás řve celý stadion, tak to není nic příjemného. Vítám to, je to dobrá cesta," doplňuje plzeňský arbitr, který se v minulosti představil také na několika světových šampionátech. A kvituje to i šéf Komise rozhodčích Pavel Halas, který abecedně očísloval své rozhodčí, u nichž nenajdeme jen číslo jedna a třináct. Má to své opodstatnění.

"Nedávali jsme jim jedničku, aby si nikdo nemyslel, že je nejlepší. A třináctku jsme vyřadili z pověrčivosti," prozrazuje Halas, který očekává mezi fanoušky více diskuzí o rozhodčích. "Myslím, že se tím bude o nich více mluvit a třeba odpadnou jmenovité výkřiky. Diváci se tak budou snažit více orientovat jen čistě na výkon rozhodčích," myslí si Halas, který má k dispozici sedm profesionálů. Nově také Reného Hradila.

Hlavní rozhodčí - Tipsport extraliga 2014-15:

Robert Čech (2), Martin Fraňo (3, profesionál), Oldřich Hejduk (4, nováček), Pavel Hodek (5, profesionál), Martin Homola (6), Tomáš Horák (7), René Hradil (8, profesionál), Jan Hribik (9, profesionál), Petr Lacina (10), Pavel Mikula (11, 1. liga), Roman Mrkva (12, nováček), Alexander Pavlovič (14), Vladimír Pešina (15, profesionál), Roman Polák (16), Jakub Smitka (17, nováček, 1. liga), Štěpán Souček (18, nováček), Roman Svoboda (19, nováček, 1. liga), Vladimír Šindler (20, profesionál), Robin Šír (21, profesionál), Tomáš Turčan (22), Petr Úlehla (23, nováček, 1. liga), Radek Wagner (24).

Čároví rozhodčí - Tipsport extraliga 2014-15:

Stanislav Barvíř (25) - Petr Blümel (27), Jaromír Bláha (26) - Josef Špůr (51, nováček), Tomáš Brejcha (28) - Libor Suchánek (49), Jaromír Bryška (29) - Přemysl Skopal (48), Jiří Flegl (30) - David Polonyi (47, nováček), Jakub Frodl (31) - Petr Charvát (36), Jiří Gebauer (32) - Vít Lederer (42), Tomáš Gerát (33, nováček) - Daniel Hynek (35, nováček), Marek Hlavatý (34) - Rudolf Tošenovjan (52), David Jelínek (37) - Tomáš Pešek (46), Milan Jindra (38) - Michal Zíka (54, nováček), Lukáš Kajínek (39) - Kamil Zavřel (53), Milan Kis (40, nováček) - Ladislav Lučan (44), Vít Komárek (41) - Jiří Ondráček (45), Miroslav Lhotský (42) - Jiří Svoboda (50).

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej