Další ztráty pro Kladno: Mocek se vrátil do Pardubic, Majeský míří do Jokeritu Helsinky

14. LEDNA 2013, 14:00

Václav Jáchim

Jako by nestačilo, že vzhledem k výluce NHL museli zpátky za Atlantik odletět Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec a Jiří Tlustý. Hokejové Kladno nyní ztrácí další opory, tentokrát ze zadních řad. Kádr Rytířů opustil Petr Mocek, jenž se z hostování vrátil do Pardubic, loučí se také Ivan Majeský (na snímku). Slovenský bek odchází do finského Jokeritu Helsinky, kde se dohodl na angažmá do konce sezony.

Mocek už v pondělí absolvoval první trénink v Pardubicích, za které hrál naposledy v ročníku 2009-10. Od té doby oblékal dresy Vrchlabí a Chrudimi, pak hostoval v Karlových Varech, letošní sezonu trávil v Kladně. "Je to pardubický hráč, jsme rádi, že ho můžeme přivítat zpátky. Bohužel nemůže nastoupit v úterý proti Liberci, jinak s námi trénuje, aby byl připraven na další zápasy,“ řekl sportovní manažer klubu Petr Hemský.

Za kladenské Rytíře sehrál Mocek 33 utkání, připsal si gól a nahrávku, další starty nyní přidá u loňského mistra. Jiný zadák Ivan Majeský odchází ještě dál, co nevidět odletí do Finska, aby posílil Jokerit Helsinky. "Klub měl o Ivana velký zájem. Je to kvalitní klub, přišel s dobrou nabídkou, která Majeského oslovila. Roli při jeho rozhodování sehrála i skutečnost, že Jokerit má letos vysoké ambice a bude bojovat o titul," konstatuje hráčův zástupce Michal Sivek ze společnosti Eurohockey Services.

Majeský to ve Finsku dobře zná, před lety oblékal dres Ilvesu Tampere, Kärpätu Oulu nebo IFK Helsinky. Během rozehraného ročníku odešel z Kladna už v minulosti dvakrát - na podzim 2009 zamířil do švédského Skelleftea, loni pak do Linköpingu. Michal Sivek připomíná, že o Majeského stály švédské kluby znovu. "Ivan dostal jednu konkrétní a kvalitní nabídku, Jokerit si vybral i z rodinných důvodů. Do Helsinek je z Prahy přece jen jednodušší spojení," doplňuje.

Dlouholetý slovenský reprezentant v současnosti žije v české metropoli, kde se hokeji věnuje i Majeského syn. S vedením Rytířů byl domluven na spolupráci po pozitivních zkušenostech z minulých sezon. Také letos měl v kontraktu klauzuli, za jakých podmínek může odejít do zahraničí. "Ivan řekl, že pokud zůstane v Čechách, bude hrát jedině za Kladno. V případě dobré možnosti ale chtěl ještě zkusit cizinu," připomíná hráčův zástupce. Šestatřicetiletý rodák z Banské Bytrice sehrál v letošní Tipsport extralize 36 zápasů, vstřelil jeden gól a přidal pět nahrávek.

Nyní se loučí, transakce s Jokeritem je potvrzena, Majeský už další extraligový duel v barvách Rytířů nepřidá. "Pokud všechno klapne, měl by Ivan poprvé za Jokerit nastoupit v pátek," informuje Sivek. Odchody účastníka dvou olympiád a šesti mistrovství světa i Mocka znamenají pro Kladno velkou ztrátu. Na marodce navíc dál zůstávají útočníci Pavel Patera a Michal Dragoun, z osobních důvodů musel v uplynulých dnech do Spojených států odcestovat Jan Hlaváč.

Naštěstí už se uzdravil Libor Procházka, ale zraněn je stále Petr Macholda. Klub v minulém týdnu posílil Miloslav Hořava, z Litoměřic naskočil Jan Rudovský. Jeden zápas sehrál i hradecký Zdeněk Kubica, přičemž se mluvilo o tom, že by Rytíři mohli využít také služeb jeho klubového parťáka Michala Mikesky. Změnám navíc nemusí být konec, přestupní termín v Tipsport extralize vyprší až koncem ledna.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej