Chomutov konečně zabral! Rutta kvitoval zlepšený výkon Pirátů v obraně, Růžička chválil celý tým

23. LISTOPADU 2013, 7:30

Libor Kult

Ve třiadvacátém kole Tipsport extraligy se na ledě chomutovské SD ARÉNY odehrálo severočeské derby, v němž Piráti hostili Bílé Tygry z Liberce, s nimiž se v minulém ročníku utkali hned v deseti soutěžních duelech. Letos se obě mužstva proti sobě postavila už jednou a pod Ještědem uspěli svěřenci Pavla Hynka. Jenže tentokrát se radovali z výhry Piráti, kteří tak přerušili sérii osmi nezdarů za sebou.

 „Jsme rádi, že se nám podařilo nepříznivou sérii zlomit,“ liboval si bezprostředně po závěrečné siréně obránce Jan Rutta, který na začátku 26. minuty využil přesilovou hru a vstřelil vítězný gól zápasu, protože bitva dvou celků z dolní poloviny tabulky skončila výhrou Pirátů 2:0. Chomutov tak poprvé vyhrál pod novým trenérem Josefem Turkem a podruhé po návratu mezi tuzemskou elitu udržel čisté konto.

Premiérově se tak stalo v letošním sedmém kole na ledě Vítkovic, odkud se Piráti vraceli shodou okolností se stejným výsledkem, jakým tentokrát porazili Liberec. Po sedmi inkasovaných gólech ve Zlíně tedy přišel diametrálně odlišný zápas. „Vyříkali jsme si, že nesmíme plašit směrem dopředu a všichni lítat všude. Soupeři nám pak ujížděli do přečíslení dva na jednoho nebo tři na jednoho a vykombinují nás až do prázdné branky,“ vysvětloval Jan Rutta.

„Jasně jsme si řekli, že musíme být ve třech vždycky vzadu, aby všechny situace byly vyrovnané,“ pokračoval. „Naším heslem bylo bezpečí,“ prozradil následně. Třiadvacetiletý zadák si může se svými spoluhráči oddechnout, černá série Pirátů skončila, nyní mohou chomutovští hokejisté mít přece jen pozitivnější myšlenky. „Můžeme se od zápasu s Libercem odrazit, ale zároveň musíme pokračovat v poctivé práci, jakou jsme v tomhle utkání předvedli,“ upozorňoval rodák z Písku.

„Pokud bychom jednou vyhráli, a pak zase osmkrát prohráli, nebylo by nám to nic platné,“ připomíná stav, který nastal po předchozím vítězství ve čtrnáctém kole doma s karlovarskou Energií. Piráti však odehrají nejbližší dva zápasy na cizích stadionech. V neděli je čeká bitva 24. kola v Hradci Králové, o dva dny později předehrávají ve Vítkovicích duel 33. kola. „Skoro bych řekl, že lepší výkony jsme zatím podávali venku, takže těžko říct, jestli je pro nás výhoda nebo ne, že budeme hrát venku,“ přemítal Jan Rutta.

V sestavě Pirátů se poprvé objevily hned tři nové tváře a nevedly si vůbec špatně. Brankář Martin Růžička vychytal čisté konto, obránce Jan Novák přihrál při liberecké hře bez brankáře na druhý gól domácích a Josef Straka vyhrál více než 77 procent z celkového počtu dvaadvaceti vhazování. „Myslím, že týmu, který prohrává, prospěje každá změna a nová tvář. Navíc se vyhrálo, tak snad i trochu toho štěstí vydrží do dalších zápasů,“ přál si Jan Rutta.

Martin Růžička: Vybojovali jsme výhru jako tým

Lepší vstup do chomutovského angažmá si brankář Martin Růžička, těžko mohl vysnít. „Cítím se fantasticky,“ připustil po skončení vyrovnaného klání šestadvacetiletý muž s maskou, který ocenil především předváděnou hru.

„I kdybychom prohráli, mohli bychom mít ze zápasu radost, protože přesně tímhle směrem chceme jít. Hráli jsme velmi dobře, výhra s nulou je pro nás ´jen´ bonus,“ ohlížel se za šedesáti minutami hry. Během nich předvedl 27 přesných zásahů a za svá záda nepustil jediný puk. „Kluci mi parádně pomáhali a dřeli. Vybojovali a makali jsme jako tým,“ nenechával si veškerou slávu jen pro sebe.

„Nevyzdvihoval bych jedince, vybojovali a vydřeli jsme to všichni společně,“ opakoval znovu Martin Růžička. Ten si po skvělém startu působení u Pirátů vzpomněl, že neinkasoval ani v prvním extraligovém klání, do něhož v sezóně 2005/2006 zasáhl. „Střídal jsem tehdy Jána Lašáka zhruba v polovině zápasu ve Zlíně, kde jsme nakonec vyhráli 1:0,“ uzavírá Martin Růžička připomenutím vlastní premiéry v nejvyšší soutěži.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej