Český hokej je lepší než slovenský, ví pardubická posila Robert Kristan. Těší se na Ligu mistrů

25. ČERVENCE 2014, 10:49

Adam Bagar

Hokejisté Pardubic půjdou do nové sezony s kompletně obměněnou brankářskou dvojicí. Slovenského gólmana Tomáše Halásze, který přišel na východ Čech z nyní už extraligové Olomouce, doplní zkušený slovinský reprezentant Robert Kristan (na snímku), jenž by měl v týmu trenéra Zdeňka Venery plnit roli brankářské jedničky. Bývalá opora švédského Brynäs, chorvatského Záhřebu či slovenské Nitry si tak poprvé v kariéře vyzkouší i českou nejvyšší soutěž. "Věřím, že máme třeba i na titul," hlásí Kristan.

Na startu druhé fáze přípravy na novou sezonu se k pardubickému týmu připojila i nová brankářská jednička Robert Kristan. Zkušený Slovinec naposledy oblékal dres Nitry, s níž překvapivě došel až do finále s Košicemi. "Sezona se nám kromě posledního utkání, kdy jsme měli šanci vyhrát extraligu, povedla. Košice nakonec byly lepší. My už byli unavení a nestíhali jsme," líčí Kristan na pardubickém klubovém webu.

I přes finálový nezdar mohl být s ročníkem u našich východních sousedů spokojen. "Měl jsem docela dobrou sezonu. O slovenském hokeji jsem toho příliš nevěděl, ale chytil jsem šanci," pokračuje jednatřicetiletý gólman, který na jaře podepsal smlouvu v Pardubicích. Tedy znovu ve zcela novém a pro něj neznámém prostředí. "Loni jsem viděl dost českých zápasů a musím říci, že český hokej je lepší než slovenský."

Za sebou má ale množství reprezentačních startů, sedm světových šampionátů v elitní kategorii, nedávnou olympiádu v Soči a cenné zkušenosti sbíral i ve Švédsku či v EBEL. Takového gólmana jen tak něco nerozhodí. "Není se čeho bát," potvrzuje Kristan před novou štací, o níž si už před příchodem zjistil pár informací. "O Pardubicích vím, že loni vypadly ve čtvrtfinále. Teď věřím, že mají třeba i na titul," říká.

O tom, jak si Východočeši letos povedou, by už mohla lehce napovědět příprava. "Věřím, že se připravíme tak, aby vše bylo v pořádku," pokračuje Kristan, který se už těší na boje v obnovené Lize mistrů, v níž se Pardubice střetnou s Linköpingem, Turku a Bolzanem. A to jsou vše velmi kvalitní soupeři. "Je to výborná soutěž pro toto období, sehrajeme v ní skvělé zápasy. Zjistíme, jak na tom jsme. Moc se těším!" hlásí.

A podobně to má i se startem Tipsport extraligy, jíž se už nemůže dočkat. "Mým cílem je tady uspět, být lepší a lepší v každém zápase v průběhu sezony. Rozhodně chceme být na lepším místě než loni, to je můj cíl," prozrazuje jesenický rodák, který se v týmu potká i se svým krajanem Blažem Gregorcem, který už na východě Čech hrál v uplynulé sezoně. A tak může na začátku s bravurou plnit roli jakéhosi průvodce.

"Je pěkné mít spoluhráče z národního týmu v jednom klubu. Ukáže mi, jak tady všechno funguje, projde s námi město, kam kdy můžeme zajít a kde co najdeme. Je fajn tady mít někoho, kdo k vám má opravdu blízko," pochvaluje si zkušený gólman, který už se v Pardubicích pomalu zabydluje. "Vzal jsem tady svou rodinu, čili také hodně věcí. Nyní čekáme na byt, vše by měli vyřešit tento týden," uzavírá Kristan.

Fotogalerie k článku 1 snímků v galerii

© Copyright 1998 - 2014 BPA a.s., Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-5718

Dodavatel energie pro hokej